HTC će u oktobru lansirati svoj Vive Cosmos VR headset za PC računare. Prvobitno predstavljen ranije ove godine na CES-u, Cosmos je najnovija HTC-ova ponuda mainstream VR headseta. Za razliku od originalnog HTC Vive, Cosmos ne zahtijeva vanjske senzore i koristi potpuno praćene kontrolere kretanja. HTC je također nadogradio LCD panele, sa kombinovanom rezolucijom 2.880 x 1.700, vidnim poljem od 110 stepeni, pa čak i 90Hz osvježavanjem.

HTC koristi „inside-out tracking“ na Cosmosu, a headset uključuje i automatsko podizanje naočala, tako da možete napraviti predah od VR-a bez skidanja čitavog headset-a. Najveći novi dodatak je modularna prednja ploča koja vam omogućava da vremenom prilagodite headset s dodatnom funkcionalnošću. HTC je ranije nagovijestio da će ubuduće moći povezati Cosmos sa pametnim telefonom, ali danas kompanija lansira mod za vanjsko praćenje (External Tracking Mod). Ovaj mod vam omogućuje korišćenje Vive Cosmosa sa postojećim baznim stanicama da biste dobili potpuno praćenje od 360 stepeni i podršku za Vive Tracker. Cosmos je kompatibilan i s Vive bežičnim adapterom.

HTC-ov Vive Cosmos ujedno je i prvi VR headset kompanije koja se isporučuje sa kompanijinim novim Vive Reality sistemom, umjesto SteamVR-a. HTC je razvio redizajniran korisnički interfejs pod nazivom Objektiv (Lens) koji omogućuje vlasnicima kretanje po XR Viveport Infinity aplikacijama. U paketu dobijate i 12-mjesečnu pretplatu za Viveport Infinity ako  izvršite rezervaciju Vive Cosmos do 2. oktobra. HTC odmah otvara rezervacije, a Cosmos će 3. oktobra biti isporučen po cijeni od 699 dolara.

(The Verge)

 

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.