Kineska narodna oslobodilačka vojska mornarice (PLAN) započela je ugradnju novih turbo-generatora na svoje ratne brodove

 

Sa četiri puta većim kapacitetom od postojećih elektrana, novi turbo-generatori će omogućiti da se primjene i nove tehnologije poput elektromagnetnih katapulta i projektila velike brzine koji se baziraju na elektromagnetnom pogonu.

Istraživački institut Kineske državne brodogradnje 704 objavio je nedavno da su njegovi agregati snage 20 megavata počeli da rade. To je dovoljno struje za osvjetljenje grada od 15.000 stanovnika. U najavi nisu navedena imena novih proizvođača ili podatak na koje su brodove instalirani.

Izuzetno povećan izlaz električne energije biće koristan za brojne nove tehnologije koje Peking planira da instalira na svojim ratnim brodovima narednih godina.

Kina testira upotrebu elektromagnetnog projektila u svojoj mornarici od 2017. godine. To oružje koristi elektromagnete za ubrzavanje metalnog puža do nevjerovatnih brzina. Umjesto da se oslanja na eksploziv za uništavanje cilja, čista sila udara oslobađa ogromnu energiju, zbog čega se ti projektili nazivaju „oružjem kinetičke energije“.

„Global tajms“ napominje da turbo-generatori omogućavaju upotrebu napredne integrisane električne pogonske tehnologije. Ona u osnovi pretvara brodove u džinovska hibridna gasno-električna vozila.

Najavljivani kineski nosač aviona tipa 002 imaće takođe elektromagnetni sistem za lansiranje na vazduhoplovima sa fiksnim krilima, što će zahtjevati ogromnu snagu.

(Sputnik news)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.