Nvidia Audio2Face alat fenomenalno funkcioniše, bez obzira o kojem se jeziku radi

 

Jedini uslov da Nvidia Audio2Face alat odradi svoj posao je da imate audio snimak koja mora biti jasan i u digitalnom formatu.

Svi koji su se u nekom trenutku bavili animacijom ili sinhronizacijom znaju koliko je teško uskladiti glas i sliku.

Najbolji primjeri su sinhronizacije crtanih i igranih filmova koje mogu biti bolje ili lošije napravljene. Ljubitelji video-igara, koji su isprobali video-igre u kojima su dijalozi na različitim jezicima, znaju koliko takve situacije u kojima glas i usne lika nisu povezane, mogu biti smiješne.

Međutim, novi Nvidijin alat takve bi probleme mogao u potpunosti da eliminiše. Radi se o Audio2Face alatu koji koristi vještačku inteligenciju. Vrti se na Nvidia simulacijskoj platformi Omniverse.

Dovoljno je da učitate audio datoteku, a alat će sam prilagoditi pokrete animiranih likova koji su uključeni u Digital Mark 3D model.

Zanimljivo je posmatrati koliko dobro alat funkcioniše, bez obzira na to o kojem se jeziku radi.

U pozadini cijelog sistema nalazi se duboka neuronska mreža i vještačka inteligencija koje zajedno spajaju izraze lica sa zvukom u stvarnom vremenu. Korisnici mogu dodatno da podese pojedine aspekte kako bi lice na ekranu zaista u potpunosti pratilo zvuk koji se čuje.

Upravo zbog tehnologija koje se nalaze u pozadini, Nvidia Audio2Face alat će vremenom da postane još bolji i brži. Sigurno će svu svoju snagu da pokaže u animacijama za video-igre. Iz Nvidije su najavili da će uskoro korisnici moći i da dodaju emocije, odnosno različite izraze lica kako bi animacija bila što uvjerljivija i živopisnija.

Nadamo se da ovaj alat neće zloupotrijebiti kreatori deepfake-ova. U tom slučaju bi identifikacija lažnih i pravih video snimaka mogla da postane još teža i komplikovanija.

(Zimo)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.