U značajnom pomaku unutar tržišta grafičkih kartica, Nvidia sada kontroliše ogromnih 88% tržišta GPU add-in-board (AIB) sektora, praktično istiskujući Intel, čiji je tržišni udio pao na zanemarivih 0%, prema nedavnim istraživanjima.

Nezaustavljivi uspon Nvidie

Dominacija Nvidie na tržištu GPU-a postala je neosporna. Nedavne statistike ističu da su Intelovi pokušaji da stekne uporište na AIB tržištu propali, ostavljajući Nvidiu kao neospornog lidera. Nagli porast tržišnog udjela Nvidie na 88% naglašava njihovu dominaciju u sektoru.

Intelovi problemi na GPU tržištu

Intel se suočio sa značajnim izazovima u pokušaju da prodre na tržište GPU-a. Uprkos naporima, Intelove grafičke kartice nisu imale značajan uticaj, što je očigledno iz njihovog odsustva na listama najboljih grafičkih kartica. Prije godinu dana, Intel je imao skromnih 4% AIB GPU tržišta, ali nedavne brojke pokazuju nagli pad na gotovo nulu.

Razumijevanje AIB-ova

Add-in-board (AIB) odnosi se na GPU-e koji se koriste u samostalnim proizvodima poput grafičkih kartica, za razliku od onih integrisanih u procesore. Istaknuti proizvođači poput Asus-a, Gigabyte-a i MSI-a poznati su kao AIB partneri ili board partneri, koji proizvode ove samostalne GPU-e.

Analiza tržišta Jon Peddie Researcha

Najnoviji podaci iz Jon Peddie Research-a (JPR), firme koja prati prodaju računalnih grafičkih proizvoda širom svijeta, otkrivaju oštru dinamiku tržišta. Intelov tržišni udio pao je sa 4% na jedva 1% do kraja 2023. godine, pa sve do zanemarivih 0% u prvom kvartalu 2024. S druge strane, tržišni udio Nvidie je naglo porastao, što odražava njihovu dominaciju.

intel gpu market share graph jon peddie research - copy (Foto izvor: pcgamesn)

Stabilno prisustvo AMD-a

Dok Nvidia nastavlja da se širi, tržišni udio AMD-a ostao je stabilan na 12% iz godine u godinu, s vrhuncem na 19%. Uprkos ovoj stabilnosti, AMD je povećao isporuke grafičkih kartica za 39% iz godine u godinu. Međutim, isporuke Nvidie porasle su za impresivnih 45.6% tokom istog perioda, dodatno učvršćujući njihovu vodeću poziciju.

Uvidi iz Steam ankete

Najnovija Steam anketa podržava ove nalaze, pokazujući brojne Intelove GPU-e na listi „svih video kartica“. Međutim, ovo su prvenstveno integrisani grafički sistemi unutar procesora, a ne samostalne grafičke kartice poput Intel Arc A770.

Izazovi i budući izgledi za Intel

Pad Intelovog tržišnog udjela nije potpuno neočekivan. Alchemist Arc proizvodi, sada stari gotovo dvije godine, u početku su patili od problema s drajverima i kompatibilnošću. Iako je podrška za drajvere znatno poboljšana, ove kartice prve generacije još uvijek nisu postale privlačan izbor za potrošače. Intel sada polaže nade u nadolazeću Battlemage GPU arhitekturu, koja obećava značajna poboljšanja performansi.

Pogled unaprijed: Intelov Battlemage i dalje

Nadolazeći Intelovi Battlemage GPU-i nedavno su predstavljeni u novom MSI Claw 8 AI+ modelu, koji sadrži Intelov Lunar Lake čip, otkriven na Computexu. Za više novosti s ovog velikog sajma tehnologije.

Korištenjem ovih uvida, postaje jasno da Nvidia čvrsto drži tržište GPU-a, dok Intel ima težak zadatak da povrati svoju poziciju. Pratite IT mixer za više novosti u razvoju računalne grafičke tehnologije.

(Izvor: PCGamesn)