Nvidia je počela primati narudžbine distributera za svoj novi AI čip, H20, namijenjen kineskom tržištu po cijenama sličnim Huawei proizvodima. H20 je razvijen kao odgovor na pooštrenje američkih sankcija prema Kini u poluprovodničkom sektoru. Ovaj čip pruža manju računarsku snagu od prethodnih modela, H800 i A800, i treća je serija čipova prilagođenih kineskom tržištu.

Distributeri su postavili cijene između 12 do 15 hiljada dolara po kartici, s nekih navodima o povećanju na 110 hiljada kineskih juana ($15,320).

Izvori tvrde da je H20 manje moćan od Huawei Ascend 910B čipa u nekim ključnim segmentima, posebno u FP32 performansama. Distributeri planiraju isporuku H20 proizvoda u malim serijama od prvog kvartala 2024. godine i u većim količinama od drugog kvartala. Prije sankcija, Nvidia je dominirala kineskim tržištem s više od 90% udjela, ali sada se suočava s jačom konkurencijom, posebno od Huawei 910B čipa.

Uprkos razlikama u performansama, H20 ostaje konkurentan u aplikacijama koje zahtijevaju brzu interkonekciju čipova. Nvidia planira lansirati još dva proizvoda, L20 i L2, za kinesko tržište, ali trenutno nije poznat njihov status lansiranja.

(IT mixer)