Razlog odgađanja – ekonomske borbe i smanjenje potražnje za PC računarima

 

Kašnjenje u proizvodnji Nvidia 3nm čipova uglavnom se pripisuje tekućim ekonomskim previranjima i rezultirajućem padu potražnje za PC-ima u protekloj godini. Međutim, takođe je moguće da je odluka kompanije da odloži svoje planove za 3nm čipove posljedica povećane konkurencije konkurentskih kompanija, kao što je AMD, koji takođe pokreću sopstvene planove za 3nm čipove.

Prvobitno se očekivalo da će Nvidia 3nm čipovi biti lansirani 2023. godine, a novi GPU-ovi bi trebali napraviti ogroman prodor na tržištu. Međutim, izvori bliski ovoj stvari potvrdili su da je lansiranje odloženo za 2025. Odlaganje je najvjerovatnije zbog trenutne ekonomske klime i sve manje potražnje za PC računarima.

Kako industrija poluprovodnika nastavlja da se kreće ka manjim i efikasnijim čipovima, 3nm se smatra sledećim značajnim korakom napred u smislu proizvodnje čipova. Očekuje se da će novi čipovi ponuditi superiorne performanse i biti energetski efikasniji od svojih prethodnika.

Nvidijina odluka da odgodi proizvodnju svojih 3nm čipova pokrenula je pitanja o njihovim budućim planovima za GeForce liniju. Nagađa se da će kompanija uvesti manje nadogradnje svoje postojeće linije GPU-a, kao što su RTX 4090 Ti i 4080 Ti.