Zašto se milioni korisnika suočavaju sa skupim početkom godine?

 

Korisnici Microsoft-a koji još nisu prešli na najnoviju verziju sistema Windows mogli bi se suočiti s ogromnim računima jer se podrška za starija izdanja softvera konačno bliži kraju.

Nadogradnja na najnoviju verziju Windowsa 10 uskoro će postati od vitalne važnosti i oni koji nisu izvršili prebacivanje suočavaju se sa skupim početkom do 2020. Microsoft je spreman da okonča svu podršku za stariji Windows 7 operativni sistem i to znači da još uvijek svi koji koriste ovaj popularni OS suočen je s povećanim rizikom za sigurnosna pitanja, cyber-napade i dosadne bugove.

14. januara 2020., datum je koji je američka firma postavila za velike promjene, a savjet svima koji koriste Windows 7 je da nadograde što je prije moguće kako bi se ubuduće izbjegla i kibernetička pitanja.

Iako neki tvrde da postoje skriveni načini za besplatnu nadogradnju na Windows 10, službeni stav Microsofta je da je njegova promotivna ponuda bez ikakvih troškova istekla 29. jula 2016.

Kompanija također kaže da će za većinu korisnika Windows 7, prelazak na novi uređaj s Windowsom 10 biti preporučeni put naprijed.

„Današnji su računari brži, laganiji, ali snažniji i sigurniji, sa prosječnom cijenom koja je znatno manja od one prosječnog računara prije devet godina“, navedeno je u e-mailu koji nam je poslao Microsoft.

 

Paprena nadogradnja

 

Čak i ako ne volite forking za novi laptop na kojem će biti predinstaliran Windows 10, postoji i prilično skupa naknada za službeni softver za nadogradnju.

Oni koji žele instalirati Windows 10 Home edition na svoj trenutni hardver morat će platiti oko 235 € koje imaju licencu za jedan PC. A to je najjeftinija dostupna opcija. Ova cijena raste na 258 € za Windows 10 Pro i 397 € za Windows 10 Pro za radne stanice.

Nejasno je hoće li Microsoft pokrenuti bilo kakva sniženja cijena ili promocije bliže datumu završetka Windows 7, ali za sada ćete se suočiti s prilično velikim računom ako želite nadogradnju.

Naravno, Microsoft nudi neke ustupke oko svoje nadogradnje na Windows 10. Na primjer, ljudi s problemima pristupačnosti mogu se nadograditi na novi operativni sistem, koji nudi mnogo bolju podršku tim korisnicima, bez plaćanja naknade za nadogradnju.

 

Objašnjenje iz Microsofta

 

Objašnjavajući više o kraju Windowsa 7 i zašto više ne nudi ažuriranja, američka firma je rekla: „Microsoft se obavezao da će pružiti 10 godina podrške za Windows 7 kada je objavljen 22. oktobra 2009.“ Kada ovo Završava se 10-godišnje razdoblje, Microsoft će ukinuti podršku za Windows 7 tako da možemo uložiti fokus na podršku novijim tehnologijama i sjajnim novim iskustvima.

„Specifični kraj dana podrške za Windows 7 bit će 14. januara 2020. Nakon toga tehnička pomoć i ažuriranja softvera s Windows Update-a koje pomažu u zaštiti vašeg računara više neće biti dostupne za proizvod.

Microsoft toplo preporučuje da se preselite na Windows 10 nešto prije januara 2020. godine kako biste izbjegli situaciju u kojoj vam je potrebna usluga ili podrška koja više nije dostupna.

Možete i dalje koristiti Windows 7, ali nakon završetka podrške vaš će računar postati ranjiviji na sigurnosne rizike i viruse.

Windows će se i dalje pokretati i pokretati, ali više nećete primati Microsoftova ažuriranja softvera, uključujući sigurnosna ažuriranja.

(express.co.uk)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.