IBM je predstavio novi alat OpenAPI Comment Parser koji bi trebalo da developerima uveliko olakša pisanje API dokumentacije

 

OpenAPI Comment Parser biće open source pa samim time dostupan svima koji su zainteresovani za njegovo korišćenje. Dobar potez od strane IBM-a. Nije riječ o altruizmu, jer je normalno da jedna od najbogatijih kompanija svijeta dobija nešto zauzvrat.

A to su bitne informacije koje se prikupljaju pri radu koji developeri obavljaju. Naravno, tako nešto može biti neprocjenjivo pa su svi na dobitku.

„Developeri trebaju instrukcije kako da koriste nečiji API i moraju dobiti mogućnost da ga isprobaju. Dobra dokumentacija obavlja obje stvari“, rekao je Nicholas Bourdakos, advokat IBM-ova razvojnog sistema rada.

Inače, OpenAPI je specifikacija načinjena kao „jezično agnostički“ interfejs za RESTful APIs, koji omogućavaju ljudima i računarima da razotkriju i shvate mogućnosti usluge bez pristupa jezgru koda, dokumentaciji ili inspekciji mrežnog saobraćaja. Tako nešto javnosti je obznanio API tool stručnjak Swagger.

Ukratko, s Parserom će developeri zaobići probleme koje je spomenuo Bourdakos i lakše će raditi u globalu, što je veoma značajno kad se radi o većim sistemima, projektima i uslugama. Dakle, svaka pomoć dobro dođe, a čini se da je IBM ovaj put napravio značajniji iskorak prema naprijed u tom smislu.

Ipak, da bi bilo još lakše shvatiti kako sve skupa funkcioniše, Bourdakos je napravio video u kojem objašnjava rad s Comment Parserom.

(developer.ibm)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.