U Hrvatskoj će se ovih dana u prodaji naći specijalne jednokratne zaštitne maske koje imaju posebna antivirusna i antibakterijska svojstva, a iz Srbije takođe stiže zainteresovanost za tim maskama

 

To su zaštitne maske izraelskog proizvođača koje izgledom ne odudaraju od hirurških jednokratnih maski, ali materijal sadrži bakar oksid s antivirusnim i antibakterijskim svojstvima.

Prodavaće se po cijeni od oko 600 dinara.

Iz kompanije Rinigard koja je uvoznik navode da već imaju upite zainteresovanih za kupovinu tih maski i iz Srbije, ali i Mađarske, Austrije i Švajcarske.

Navode da će se cijena u zavisnosti od naručenih količina verovatno mijenjati, odnosno da će biti povoljnije.

Maska se može koristiti višekratno, dok se fizički ne uništi, ne polije vodom ili se značajno ne zaprlja. Uz svakodnevno nošenje može se koristiti i do mesec dana.

Maska se u kontinuitetu može nositi do tri sata, a potom je treba skinuti, odložiti na ravnu površinu i ostaviti 40 minuta kako bi svojstva materijala neutralizirala patogene.

Izraelski naučnici koji su je osmislili razvili su je na osnovu tehnologije za izradu zavoja i druge vojne opreme. Specifičnost maske leži u činjenici kako se njena efikasnost vremenom ne smanjuje.

Na sajtu proizvođača se navodi da maske imaju učinak od 99,9 odsto kada je u pitanju filtriranje bakterija i smanjenja prisutnosti virusa.

Virusi i bakterije se filtriraju u višeslojnoj maski kao i značajno smanjuju kad se nađu u kontaktu s površinom maske.

Sastoji se od troslojne zaštite od kojih je prvo bakarno vlakno na bazi mikro čestica, koje presreće viruse. Drugi sloj drži virus zarobljen u sloju i umanjuje njegovo delovanje i inhibira njihove biološke strukture i djelovanja. Zadnji, treći sloj treći sloj čine bakarna vlakna na bazi mikro čestica i osiguravaju protok čistog zvazduha bez virusa.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.