Oppo je potvrdio da brzo punjenje više degradira kapacitet baterije

 

Član BBK Electronics grupacije Oppo, koja pod svojom paletom još broji Vivo, OnePlus i Realme brendove, potvrdio da je brzo punjenje ugrađeno u Oppo uređaje više degradira kapacitet baterije. Test je izvršen tokom istog vremenskog perioda upoređenog sa “sporim” punjenjem.

Oppo je izjavio da 40W brzo punjenje kapacitet baterije degradira na 70% u istom vremenom periodu u kojem bi punjenje izlaznom snagom od 15W degradiralo na 90%.

https://twitter.com/andreif7/status/1258660944877694978

Ova tvrdnja i nije naročito sporna. Proizvođači pametnih telefona na razne načine pokušavaju da uspore tu degradaciju. Neki od njih su za sporije punjenje baterije nakon napunjenih 50% ili serijsko spajanje više baterija unutar uređaja kako bi se svaka od njih punile nižom jačinom struje.

Ono što je značajno da je jedan proizvođač to i potvrdio i da je naveo konkrente brojeve.

Naravno, pitanje brzog punjenje je postizanje kompromisa između životnog vijeka baterija i jačine punjača. Postavlja se pitanje da li je korisniku na duže staze ta razlika u kapacitetu bitna ili mu je bitnije da dvostruko, ili trostruko brže završi ciklus punjenja.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.