Korisnicima aplikacije Messenger ovih dana svakodnevno stiže sumnjiva poruka sa linkom i tekstom: „Mislim da se ti pojavljuješ u ovom videu, jesi li to ti“

 

U MUP-u upozoravaju da je riječ o malicioznom linku i savetuju građanima da ne ulaze u sumnjiva poruku i da je obavezno obrišu sa telefona.

Prije toga, potrebno je „skrinšotovati“ poruku i poslati je Tužilaštvu ili Odjeljenju MUP-a za visokotehnološki kriminal.

Branko Stamenković, posebni tužilac za visokotehnološki kriminal, izjavio je za RTS da je važno da građani budu oprezni kada je riječ o takvoj vrsti poruka.

„Najvjerovatnije se radi o tzv. ‘fišing’ kampanji gdje kriminalci pokušavaju da dođu u posjed informacija o korisničkom nalogu određene osobe da bi taj nalog posle zloupotrijebili“, upozorava Stamenković.

Sajber kriminalci mogu da iskoriste vaše podatke za otvaranje naloga na kockarskim sajtovima, a mogu da preuzmu i kontrolu nad vašim računom u banci.

Stručnjak za sajber bezbjednost Luka Milinković navodi da je njihova prva korist preuzimanje ličnih podataka.

„Piše, na primjer: unesite vaše podatke da biste vidjeli ovaj sadržaj; ulogujte se ponovo na Facebook radi bezbjednosne kontrole, a sajt je lažan. Kada unesete svoje podatke, zapravo se ne ulogujete, nego njima ostavljate te podatke“, objašnjava Milinković.

Glavni cilj hakera je profit. Kada vam stigne poruka za koju procjenite da je sumnjiva, nikada je nemojte otvarati.

Prvo provjerite telefonom da li vam je nju zaista poslala banka, kompanija ili prijatelj, upozoravaju stručnjaci.

(Sputnik Srbija)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.