Nakon Xilinxove akvizicije od 49 milijardi dolara, investitori sada vrednuju AMD više od Intela. Proizvođač čipova je nadmašio Intelovu tržišnu vrijednost od 193,70 milijardi dolara sa tržišnom kapitalizacijom od oko 198 milijardi dolara.

AMD trenutno ima 1,628 milijardi ukupnih dionica, u odnosu na 1,2 milijarde prije Xilinx transakcije. Kada ga kombinujete sa cijenom dionice koja je više nego dvostruko veća od Intelove, imate tržišnu vrijednost od oko 200 milijardi dolara.

Važno je napomenuti da tržišna kapitalizacija obično simbolizuje ono šta tržište (i investitori) zahtijevaju od firme, tako implicitno predviđajući budući potencijal rasta. U stvari, AMD još uvijek posjeduje samo jednu trećinu globalnog tržišta x86 CPU-a, dok Intel kontroliše ostatak. Međutim, kao rezultat spajanja/akvizicije Xilinxa, AMD će sada imati pristup daleko većem tržištu, uključujući 5G opremu, IoT, tehnologije autonomne vožnje, ugrađene i druge mrežne uređaje. Poređenja radi, NVIDIA ima tržišnu vrijednost od 662 milijarde dolara, što je više od 50 posto veće od kombinovane kapitalizacije AMD-a i Intela. Svojim prodorom u AI, neuronske mreže, akceleratore i najsavremenije grafičke kartice, proizvođač čipova se pozicionirao u avangardu trenutnih računarskih i grafičkih arhitektura.

(Guru3D)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.