Orba je uređaj koji kontrolišete putem gestikulacija gdje dobijate brze povratne informacije

 

Tehnička kompanija sa sjedištem u Nešvilu, Artiphon, ima novi uređaj za pravljenje muzike za podupiranje na Kickstarteru nazvan Orba. Orba je mali, ručni uređaj koji je sintisajzer, looper i kontroler, sve u jednom. U obliku je prepolovljenog grejpa i oponaša gestikulacije koje se koriste na pametnim telefonima i trackpad-ima kako bi vam omogućili da udarate bitove i igrate sa zvukovima različitim potezima.

Ravni vrh Orbe podijeljen je u osam segmenata koji omogućuju postavke bubnjeva, basa, akorda i vodećih slojeva i upravljanje osnovnim kontrolama poput snimanja i pauze. Zatim, središte djeluje kao tipka izbornika za prebacivanje između funkcija kao što su unaprijed postavljene funkcije i funkcije petlje.

Pročitajte još: Predstavljamo 5 novih tehnologija skladištenja podataka u 2020.

Puno je toga upakovano u ovaj maleni uređaj, što ga dovodi daleko više od toga da samo dodirnete tipku i dobijete zvuk. Brzina je osjetljiva i ima ugrađeni akcelerometar i žiroskop, tako da reaguje na tonu gesta. Možete kliznuti prstom po površini da biste reprodukovali zvukove različitog intenziteta, mahati prstom dok pritiskate jastučić za dodavanje vibrata, udarati ga o površine kako biste aktivirali zvukove, tresti ga ili čak udarati zamišljene žice poput gitare. Postoje i ugrađeni haptici za pružanje povratnih vibracija kada se igrate s njom.

Orba ima ugrađeni synth i zvučnik, tako da se može reprodukovati odmah po raspakivanju, ali može učitati bilo koji zvuk povezujući ga putem MIDI-ja preko Bluetooth ili USB-C s muzičkim aplikacijama i softverom. Iz kompanije kažu da je kompatibilna sa bilo kojom MIDI aplikacijom, uključujući MPE synths and software i svim digitalnim audio stanicama koje omogućuju MIDI, poput Ableton Live, FL Studio i GarageBand.

Tu je i audio priključak u slučaju da želite zaobići zvučnik i umjesto njega koristiti slušalice ili pojačalo. Naravno, tu je i app komponenta, a to je mjesto gdje možete pristupiti više zvukova, predefinisanih podešavanja, loop-ova i podešavanjima, kao i uređivati, čuvati i izvoziti petlje i pjesme.

 

Orba dostupna za prednarudžbe putem Kickstartera

 

Orba je sada dostupna za prednarudžbe na Kickstarteru za 89 dolara s predviđenim datumom isporuke za april 2020. Artiphonov posljednji instrument, Instrument 1, također je finansiran na Kickstarteru 2015. godine. Kao bonus, kompanija se također obavezuje donirati Orbu omladinskoj muzičkoji ili muziko-terapijskoj organizaciji za svaku kupljenu Orbu. Kako trenutno stoji, projekt Orba prikupio je više od 150.000 američkih dolara, trostruki Artiphonov cilj finansiranja, pri čemu je još 46 dana ostalo u kampanji.

(TheVerge)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.