Nacionalni institut za informacionu i komunikacionu tehnologiju (NICT) iz Japana uspeo je da ostvari rekord u prenosu podataka

 

Novi rekord u brzini prenosa podataka sada iznosi 1,02 petabita u sekundi. U prevodu, to predstavlja milion gigabita koji se svake sekunde pokreću niz liniju. Istovremeno, pomenuta propusna moće je dovoljna kako bi se istovremeno prenosilo 10 miliona 8K video feed-ova.

Istraživački tim istog instituta je prije oko godinu dana tokom eksperimenata ostvarivao samo trećinu onoga što im je sada uspjelo, kada je u pitanju brzina prenosa podataka.

Navodi se da je rekord u brzini podataka postignut upotrebom mreže optičkih vlakana koja je veoma slična onoj koja se već koristi za aktuelnu infrastrukturu interneta. Istraživači ističu da će to da olakša buduću primjenu i nadogradnju kada su u pitanju pokušaji da se pomenute brzine načine standardom.

Tokom eksperimenta su korišćena MCF vlakna i multipleksiranje talasnih dužina. To znači da se signali različitih talasnih dužina šalju istovremeno kroz liniju. Druga inovacija je bila upotreba četiri jezgra, što je četvorostruko povećalo rute za prenos podataka.

Pri tome su zadržani kablovi iste veličine kao što su oni iz stadardne linije optičkih kablova. Istraživanje je objavljeno tokom CLEO 2022 međunarodne konferencije.

(B92)

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.