Bitkoin je pao danas ispod 30.000 dolara na najniži nivo u posljednjih nedjelju dana pošto je tržište ponovo zahvatila averzija prema rizičnim ulaganjima.

Najveća globalna kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji je pala za čak 7,1 odsto na 29.209 dolara, na nivo koji je posljednji put zabilježen 30. maja, izvještava „Blumberg“.

Drugi tokeni su takođe oslabilli, pri čemu je eter potonuo za 7,3 odsto na 1.725 dolara, a avalanč se stropoštao za 9,3 odsto.

Preokret je došao samo dan nakon što je bitkoin ponovo bilježio vrijednost iznad 31.000 dolara, što je podtaklo očekivanja među nekim investitorima da postoji prostor za njegov dalji rast. Međutim, najstarija svjetska kriptovaluta je naišla na otpor između nivoa od 31.500 do 32.000 dolara, kaže Markus Sotiriju, analitičar britanske brokerske kuće za digitalnu imovinu GlobalBlok.

Pad kriptovaluta je uslijedio jer su američke akcije na terminskom trgovanju ostale u minusu, dok je dolar nastavio da jača. Skok prinosa na američke državne obveznice potpirio je strah da bi rast troškova zaduživanja mogao da izazove recesiju. Bitkoin je u snažnoj korelaciji sa kretanjem cijena druge rizične imovine, poput akcija, u posljednjih nekoliko godina.

(Nezavisne / Tanjug)

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.