Google Maps je jedna od najpopularnijih aplikacija za snalaženje u prostoru. Mnogi je svakodnevno koriste prilikom vožnje kroz grad, jer ih obavještava o gužvama, saobraćajnim nesrećama i sličnom. Međutim, da li znate kako Google pravi svoje proračune?

 

Na svom zvaničnom blogu, Google je objavio zanimljiv tekst o tome kako se zapravo izračunavaju za Google Maps najbrže rute, gužve na putevima i slično (čak 97% proračuna je potpuno tačno, tvrde oni). Otkriveni su neki novi detalji, kao i više informacija o ulozi vještačke inteligencije.

Podaci se skupljaju, analiziraju i pokazuju kakva je prosječna gužva na putevima u određenom periodu dana. Kako se saobraćaj izračunava, pokazali su na primjeru kretanja jednim auto-putem u kaliforniji.

Tamo se vozila tokom između 6h i 7h ujutru najčešće kreću brzinom od oko 105 km/h, ali tokom popodneva brzina kretanja, zbog velikih gužvi, opada na oko 35 km/h. Te podatke koji su bazirani na dugogodišnjoj analizi kretanja na auto-putu, Google zatim kombinuje sa stanjem stvari u realnom vremenu, koristeći AI.

Vještačka inteligencija, odnosno mašinsko učenje, predviđa na taj način trajanje putovanja. Predviđanja se prilično brzo mijenjaju u posljednje vrijeme, zbog pandemije koronavirusa. Mnogi rade od kuće, pa su zato gužve na putevima manje, a zbog toga se koriste podaci samo od prethodne dve do četiri sedmice.

(B92)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.