U vrijeme kada je Univerzum bio star samo nekoliko milijardi godina, međunarodni tim astronoma identifikovao je drevnu galaksiju pod nazivom „ceers-2112“. Ovo otkriće, postignuto analizom slika snimljenih svemirskim teleskopom „Džejms Veb„, izaziva znatiželju u astronoma o evoluciji galaksija.

 

Galaksija „ceers-2112“ je veoma slična našoj

 

Inicialna analiza slika nije otkrila mnogo više od oblika zamagljene mrlje, ali dalje istraživanje korišćenjem opsega talasnih dužina, omogućenog teleskopom Habl, otkriva da je „ceers-2112“ zapravo složena spiralna struktura s pregradama, slična Mliječnom putu, ali nešto manja.

S obzirom na to da galaksije dolaze u različitim oblicima i veličinama, ova nova formacija izaziva pitanja o dosadašnjim teorijama o evoluciji galaksija. Naučnici su iznenađeni jer se smatralo da su složeni oblici galaksija zahtijevali mnogo više vremena da se razviju. Prema dosadašnjem pravilu, spiralne galaksije poput Mliječnog puta nisu postojale do prije otprilike osam milijardi godina.

Analiza informacija o „ceers-2112“ sugerira da je ova galaksija izgledala prilično razvijeno samo dvije milijarde godina nakon Velikog praska, što baca novo svjetlo na teorije o formiranju galaksija. Otkriće zadebljane „šipke“ u njenom centru dodatno podržava tvrdnju da je „ceers-2112“ izuzetno dobro razvijena za svoje godine.

Astronom Aleksander de la Vega sa Univerziteta Kalifornije u Riversajdu napominje da je prisustvo šipke u centru skoro svih spiralnih galaksija uobičajeno. Trakaste forme koje se primjećuju dalje sugeriraju da su galaksije možda sazrele i postale uređene mnogo brže nego što se prethodno smatralo.

Ova nova saznanja povezana su s nedavnim neočekivanim otkrićima u vezi s uslovima razvoja ranog univerzuma, što dodatno naglašava potrebu za revizijom teorija o formiranju i evoluciji galaksija. Ovo otkriće takođe naglašava važnost svemirskog teleskopa „Džejms Veb“ u pružanju zapanjujućih slika kosmosa i omogućavanju boljeg razumijevanja evolucije galaksija.

Istraživanje je objavljeno je u časopisu Nature.