Ako bude tačno da je zvijezda stara samo 1,6 miliona godina, otkrivena planeta bi mogla biti najmlađa ikada otkrivena

 

Koristeći Atacama Large Millimeter/submillimeter Arra (ALMA) za proučavanje formiranja planeta, astronomi su po prvi put otkrili gasove u cirkumplanetarnom disku.

Ovo otkriće ukazuje da bi se u tom dijelu univerzuma mogla da nalazi i veoma mlada egzoplaneta. Rezultati istraživanja objavljeni su u The Astrophysical Journal Letters.

Cirkuplanetarni diskovi su klasteri gasa, prašine i krhotina oko mladih planeta. Oni sadrže materijal koji može da formira mjesece i druge manje stjenovite objekte, kao i da kontroliše rast mlađih džinovskih planeta.

Proučavanje takvih diskova može nam dati odgovore na pitanja o porijeklu našeg Sunčevog sistema, posebno Galilejevih mjeseci koji kruže oko Jupitera, za koje se vjeruje da su nastali pre 4,5 milijardi godina.

Dok su proučavali AS 209, mladu zvijezdu udaljenu oko 395 svjetlosnih godina od Zemlje u sazvežđu Ophiucus, astronomi su primijetili emisiju svjetlosti usred inače praznog prostora u gasu koji okružuje zvijezdu.

Tako su otkrili cirkumplanetarni disk oko planete veličine Jupitera, što je tek treće takvo otkriće do sada.

Udaljen je više od 200 astronomskih jedinica (skoro 30 milijardi kilometara) od svoje matične zvijezde. Ta udaljenost dovodi u pitanje aktuelne teorije o formiranju planeta.

Ako se procjena da je zvijezda stara samo 1,6 miliona godina ispostavi da je tačna, otkrivena egzoplaneta bi mogla biti najmlađa ikada otkrivena.

Astronomi se nadaju da će im posmatranje pomoću svemirskog teleskopa Džejms Veb pomoći u tome.

(SciTech Daily)

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.