Facebook aplikacija se često smatra da najviše prazni bateriju pametnog telefona, a izgleda da postoji razlog zašto se to dešava

 

Džordž Hejvord, bivši radnik Facebook-a tvrdi da ova kompanija može tajno da prazni bateriju pametnog telefona.

Prema „The New York Post-u“, ovo se u industriji naziva „negativno testiranje“. Ovaj metod omogućava tehnološkim kompanijama da tajno isprazne bateriju telefona korisnika kako bi testirale funkcije unutar aplikacije.

Hejvord je otpušten jer je odbio da učestvuje u takvom testiranju.

„Rekao sam supervizoru da bi to moglo da povredi nekoga, a ona je rekla da ako povredimo nekoliko ljudi, možemo pomoći većem broju ljudi“, rekao je Hejvord.

Posle razrešenja podnio je tužbu protiv kompanije Federalnom sudu na Menhetnu. U tužbi je istaknuto da namjerno pražnjenje baterije telefona može dovesti ljude u opasnost, posebno u slučajevima kada moraju da komuniciraju sa drugima ili kada moraju da pozovu policiju ili hitnu pomoć. Nažalost, uslovi Hejvardovog zaposlenja naterali su ga da odustane od tužbe i arbitraža je na čekanju.

Njegov advokat Kajzer tvrdi da većina ljudi nema pojma da Facebook i druge društvene mreže mogu namjerno da isprazne baterije telefona. Komentarišući praksu negativnog testiranja, advokat je naveo da je nezakonito i nečuveno da svako može da dira baterije naših telefona.

U jednom trenutku, Hejvord je takođe dobio interni dokument o obuci pod naslovom „Kako sprovesti negativno testiranje sa predumišljajem“ i sadržao je primjere kako se takve testove obavljaju.

„Nikada u svojoj karijeri nisam video strašniji dokument“, rekao je Hejvord.

Sve ovo sugeriše da Facebook to nije radio u posljednje vreme, ali je radio slične testove u prošlosti. Međutim, male su šanse da će se nešto promijeniti i nakon ove izjave, piše PC Chip.

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.