Vožnja konstantnom brzinom najvažnija je karakteristika tempomata i tu će vam najviše pomoći da smanjite potrošnju goriva

 

Tempomat je uvijek precizniji od vašeg osjećaja i oscilacija na papučici gasa i pomoći će vam da smanjite potrošnju goriva.

Vrijeme je kada treba štediti, a neke od ušteda mogu se postići upravo na gorivu. Jedan od načina je da manje koristimo auto, a to je mnogima neprihvatljiva opcija, zbog posla, komfora…

Drugi je optimizacija vožnje i potrošnje goriva. Mnogo je opcija za štednju u vožnji (ispravno napumpane gume, smanjenje korišćenja klima-uređaja, vožnja u višim brzinama, racionalna defenzivna vožnja…), a jedna od njih je i korišćenje tempomata.

carVertical banner - sponsored

Ali sa tempomatom treba biti oprezan, jer je njega (u svrhu uštede goriva) najbolje koristiti na ravnim putevima sa očekivanim ritmom vožnje koji neće uključivati zastoje ili nagla ubrzanja. Dakle, na auto-putevima na kojima nema previše saobraćaja.

Vožnja konstantnom brzinom najvažnija je karakteristika tempomata i tu će vam najviše pomoći da smanjite potrošnju goriva. Bez njega, teško biste održavali konstantnih, na primjer, 120 km/h.

Ovaj sistem je uvek precizniji od vašeg osećaja i oscilacija na papučici gasa.

 

Kako tempomat radi?

 

Ovaj sistem zapravo ima brojne funkcije, osim one osnove, a to je kontrolisanje brzine kretanja. Primjera radi, uz pomoć manuelnih komandi (pritisak na taster ili dugme) može da se ubrza automobil – kliknite pet puta na „+“ i vaše vozilo će ubrzati 5 km/h. Naravno, tu je takođe nekoliko bezbjednosnih sistema – tempomat će se deaktivirati onog momenta kada pritisnete kočnicu, i neće se aktivirati pri brzinama ispod 40 km/h.

Hajde da vidimo koje to komande tempomata postoje:

  • Dugmići za aktiviranje i deaktiviranje („on“ i „off“) ne rade mnogo toga. Kada pritisnete „on“, na taj način obavještavate automobil da želite da postavite željenu brzinu. Kada pritisnete „off“, jednostavno isključujete tempomat, čak i ukoliko je on u tom trenutku angažovan. Neki sistemi nemaju ovu dugmad, umesto toga, oni se isključuju dodirom kočnice i uključuju kada vozač pritisne „set“ dugme.
  • „Set/accel“ prekidač poručuje automobilu da održava brzinu kojom se trenutno krećete. Ukoliko ga pritisnete pri brzini od 60 km/h, vozilo će nastaviti da se kreće tom brzinom. Ukoliko prekidač držite nadole, automobil će usporavati, dok će potez nagore dodavati na brzini (obično + 1 km/h sa svakim „klikom“).
  • Ukoliko ste deaktivirali tempomat pritiskanjem kočnice, pritisak na dugme „resume“ (ukoliko postoji), izdaće komandu automobilu da se vrati na posljednju zadatu brzinu.
  • Držanje „coast“ (gdje postoji) prekidača nadole, učiniće da automobil usporava, kao da ste podigli stopalo s papučice gasa. Kod ovakvog automobila, jedan pritisak na „coast“ dugme će usporiti vozilo za 1 km/h.
  • Papučice kočnice i kvačila imaju prekidač koji deaktivira tempomat onog momenta kada se papučica pritisne, tako da na taj način možete isključiti sistem.

 

Ubrzavanje i usporavanje

 

Sistem tempomata kontroliše brzinu vozila na isti način kao i vi, tako što određuje poziciju papučice za gas. Međutim, tempomat aktivira ventile gasa putem sajle povezane na aktivator, umesto da pritiska papučicu gasa. Ventil papučice gasa kontroliše snagu i brzinu rada motora limitirajući količinu vazduha koju agregat usisava.

tempomat

Na slici možete vidjeti dve sajle, povezane na obrtni oslonac koji pomjera ventil gasa. Jedna sajla dolazi od papučice gasa a druga od aktivatora. Kada je tempomat angažovan, aktivator povlači sajlu povezanu s obrtnim osloncem, što podešava gas. Međutim, takođe se povlači sajla koja dolazi iz papučice gasa, i upravo iz tog razloga se papučica pomjera gore-dole kada je tempomat u funkciji.

Mnogi automobili koriste aktivatore koje pokreće vakuum koji stvara motor, da bi dodavali i oduzimali gas. Ovi sistemi koriste mali, elektronski kontrolisani ventil, da bi se regulisao vakuum u opni. Ovo funkcioniše na sličan način kao kočioni servo uređaj.

(IT mixer)

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.