Zbog drastičnog pada vrijednosti Bitkoina i  ostalih kriptovaluta, Celsius više nije mogao isplaćivati ni osnovicu, a kamoli kamatu, zbog čega je došlo do urušavanja platforme

 

Cijena bitkoina pala je sa 69.000 u novembru, korak po korak na 40.000, a zatim na 30.000, a pre nedjelju dana ispod 25.000 dolara, da bi sada pad vrijednosti Bitkoina bila ispod 20.000.

Najniža cijena bitkoina zabilježena u subotu ujutru bila je 19.000 dolara, ali nije isključeno da će tokom dana još više da padne. Neki analitičari predviđaju da je krajnji rezultat oko 14.000, ali vjerujemo da se to neće dogoditi.

Što se ostalih kriptovaluta tiče, Ethereum je pao ispod 1.000 dolara, što je četiri puta manje od najveće vrijednosti u novembru prošle godine, dok će ostali altcoini pasti za još veći procenat.

Mnogi se sada s pravom pitaju šta će biti sa kriptovalutama, pošto mnogi neupućeni novinari, posebno oni koji koriste termin „medvjeđe tržište“, navijaju za imperativ senzacionalizma. Prvo treba da se osvrnemo na tržište hartija od vrijednosti, jer su kriptovalute već neko vrijeme usko vezane za njih, kao i na opštu ekonomsku situaciju u svijetu.

Kao najbolji pokazatelj stanja privrede, američki berzanski indeks S&P500 je od 3. januara izgubio 20% vrijednosti, a ukupan gubitak investitora iznosi 9,3 biliona dolara, što je 1,2 biliona više nego u 2008. godinu za vrijeme velike finansijske krize. U takvoj situaciji bilo bi zaista iluzorno očekivati da vrijednost kriptovaluta neće pasti, jer su i one postale samo još jedan špekulativni instrument.

 

Kolaps platforme Celsius

 

Ono što dodatno komplikuje situaciju je kolaps platforme Celsius, kreirane tako da korisnici mogu da deponuju svoje kriptovalute i dobiju do 40% prinosa. Naime, takve platforme trguju vašim depozitom, slično kao banke, štedionice ili kreditne unije sa vašom štednjom, tako da vam mogu isplatiti kamatu na vašu zaradu.

Problem nastaje tako što je to ostvarivo za vrijeme bull marketa, ali u situaciji kao što je ova, prinosi su daleko manji i čak ostvaruju i gubitak. Upravo zbog drastičnog pada vrijednosti kriptovaluta, Celsius više nije mogao isplaćivati ni osnovicu, a kamoli kamatu, zbog čega je došlo do urušavanja platforme.

Prema informacijama koje se mogu očitati iz „order book-a“ najvećih mjenjačnica, jutros je neko na tržište ubacio veću količinu Bitkoina, posljedica čega će biti likvidacija upravo ovakvih platformi kao što je Celsius. Ne bi me čudilo da je ovo istina, s obzirom na stupanj manipulacije.

Uostalom ovakve financijske inženjeringe ili kako neko to vole reći, „ponzi sheme“, imali smo prilike vidjeti nebrojeno puta u bankovnom sektoru, kreditnim zadrugama, ali i u mnogim drugim područjima ekonomije.

Bilo kako bilo, neka bolja vremena u kriptovalutama ne treba očekivati prije nego što se uopšte poboljša ekonomska slika svijeta i berzovni indeksi ponovno počnu rasti. Kad su u pitanju platforme kao što je Cerlsius, koje obećavaju nerealne kamate, zaobiđite ih u širokom luku.

Što se same cijene Bitkoina tiče, ovakvih padova je u istoriji bilo nekoliko, a najveći je bio zabilježen nakon „bull runa“ 2018. godine, kad mu je vrijednost s 20.000 dolara pala na oko 6.000.

Upravo zato ne očekujemo da će se ovoga puta dogoditi nekakva propast Bitkoina, koju mnogi katastrofičari predviđaju, već nova akumulacija od strane onih koji kreiraju tržište.

(mob.hr)

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.