Šef Facebook-a Mark Zuckerberg je za nekoliko sati, nakon pada svih mogućih servisa, izgubio oko sedam milijardi dolara

 

U toku dana, dok su Facebook, Instagram i WhatsApp još funkcionisali Mark Zuckerberg je imao oko sedam milijardi dolara više na bankovnom računu. Sada je pao na peto mjesto najbogatijih ljudi na svijetu.

Gubitak novca povezan je s velikim intervjuom zviždačice Frances Haugen koja je otkrila da su za Facebook prioriteti profit i rast koje stavlja ispred javne sigurnosti.

Dionice Facebooka danas su nakon kvara počele da padaju. Smanjile su se za pet posto, a od početka septembra za ukupno 15 posto. Zuckerberg sada vrijedi gotovo 121 milijardu dolara i nalazi se iza Bill Gates-a. Od 13 septembra pa do danas izgubio je oko 19 milijardi dolara, piše Bloomberg.

 

Prodati podaci korisnika Facebooka?

 

Privatni lični podaci 1,5 milijardi korisnika Facebook-a navodno su prodati na propularnom hakerskom forumu, piše Sputnjik na engleskom.

Krajem septembra, na hakerskom forumu objavljeno je saopštenje za koje se tvrdi da ima ime, adresu email-a, broj telefona, lokaciju, pol i korisnički ID 1,5 milijardi korisnika Facebooka.

Navodno je jedan potencijalni kupac kotirao 5.000 dolara po milion Facebook naloga. To znači da su svi korisnički podaci na Facebooku vrijedni 7,5 miliona dolara.

U sljedećem postu prodavac tvrdi da je predstavljao veliku kompaniju koja radi na prikupljanju podataka od Facebook-a. Prodavac dodaje da kompanija posluje najmanje četiri godine i ima preko 18.000 klijenata.

Web Scraping je proces koji koristi robote za izvlačenje javno dostupnog sadržaja i podataka sa web lokacija.

Jedina društvena mreža koja trenutno radi je Twitter.

To je pokrenulo lavinu komentara na toj mreži, a svi se šale sa činjenicom da su nalozi na drugim mrežama nedostupni.

Čak je i Twitter kompanija rešila da se našali ovim povodom. Američki mediji prenose da su posledice pada mreža ogromne.

https://twitter.com/Twitter/status/1445078208190291973?

Preko šet sati kako ne rade Instagram, Facebook i Whatsapp. Zaposleni u kompaniji Facebook ne mogu da uđu u pojedine kancelarije jer im ne rade elektronske značke, a mogu da koriste samo pojedine računarske programe u toj firmi. Pad Facebook-a su navodno uzrokovali problemi sa glavnim serverima. To je dovelo do pada dionica Facebook-a, šteta za Zuckerberg-a se procjenjuje na 7 milijardi dolara.

(IT mixer)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.