SlashData u svom izvješaju otkrio veliki pad popularnosti C# programskog jezika, za razliku od JavaScript programskog jezika koji je najpopularniji

 

SlashData kroz svoj redovni godišnji izvještaj otkrio nešto pomalo zabrinjavajuće – pad popularnosti C# programskog jezika. Kroz 2019. oko milion developera prestalo je da ga koristi.

Zaključak takvog saznanja stigao je kroz istraživanje u kojem je učestvovalo više od 30.000 softver developera iz više od 165 zemalja svijeta. Ujedno, saznanje sugeriše promjene koje se zbivaju u mobilnom svijetu, Internet stvarima (IoT), svijetu računara, cloudu, webu uopšte, proširenoj i virtuelnoj stvarnosti (AR i VR), video igrama, mašinskom učenju…

Pritom, najpopularniji programski jezik je JavaScript, što ne čudi s obzirom da je potreban u Google-ovom AngularJS, Facebook-ovom React-u i Vue.js.

SlashData navodi da je samo kroz posljednje dvije godine JavaScript zajednica dobila oko tri miliona novih developera.

Osim JavaScripta, veliku popularnost kod developera imaju Python i Oracle-ova Java – 8,4 miliona i 8,2 miliona developera koji rade s njima pri razvoju softvera.

Ostali popularni programski jezici su C++, Visual alati, Kotlin, Swift, Go, Ruby, Objective C… Rust koristi oko 600.000 developera, a Lua oko pola miliona.

Ipak, Python izgleda ima najveći potencijal za uspjeh u bližoj budućnosti jer je temelj za vještačku inteligenciju, mašinsko učenje i analizu podataka u globalu.

S druge strane, Kotlin je programski jezik koji ima najbrži rast kroz posljednje dvije godine i pridobio je 1,1 miliona developera. Vjerojatno zato jer ga je Google postavio kao preferirani programski jezik za razvoj svog Android operativnog sistema.

Za C# programski jezik je mana što nije popularan ni namijenjen mobilnom svijetu, nego AR i VR segmentu, koji još nije zaživio na pravi način, piše ictbusiness.

Jednom svakako da hoće, a to znači da C# ne treba otpisivati ili ga prestati učiti ako postoji mogućnost za to.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.