Pametna cucla nema potrebe za pumpom za kretanje pljuvačke, jer mikrofluidni kanali unutar nje prirodno uvlače pljuvačku kroz kapilarno djelovanje

 

Na Državnom univerzitetu u Vašingtonu je razvijena pametna cucla koja može da obezbijedi kontinuirano praćenje nivoa elektrolita u pljuvački.

Merenja bi mogla da pomognu da se izbegne vađenje krvi dva puta dnevno za prevremeno rođenu bebu. Vađenje krvi je trenutno rutinska praksa za praćenje znakova dehidracije, što može biti opasno za prerano rođenu bebu.

Nova pametna cucla koristi mikrofluidne kanale za uvlačenje pljuvačke unutra, a zatim senzori unutar uređaja mjere koncentraciju jona natrijuma i kalijuma i bežično prenose podatke njegovatelju preko Bluetooth-a.

Prijevremeno rođene bebe zahtijevaju mnogo njege. Zato je poželjno učiniti ovu njegu što je moguće više neinvazivnom. Rutinske prakse koje odrasli pacijenti dobro tolerišu, kao što je vađenje krvi, teže su za male bebe, a razvoj tehnika koje mogu pomoći da se ovo izbjegne je dobrodošlo.

„Često vidite slike NICU-a na kojima su bebe spojene na gomilu žica kako bi se provjerilo njihovo zdravstveno stanje, kao što su puls, disanje, telesna temperatura i krvni pritisak“, rekao je Jong-Hoon Kim, jedan od programera novi uređaj. „Želimo da se riješimo tih žica.“

Dehidracija može biti opasna za prijevremeno rođene bebe, a trenutno će zdravstveno osoblje dva puta dnevno uzimati krv kako bi izmjerilo nivoe elektrolita i procjenilo da li je dehidracija problem. Međutim, ovo nije samo invazivno za bebu, već je intenzivan rad i daje samo snimak nivoa elektrolita dva puta dnevno.

 

Bez pumpe za kretanje pljuvačke

 

„Znamo da prijevremeno rođene bebe imaju veće šanse za preživljavanje ako dobiju visok kvalitet nege u prvom mjesecu rođenja“, rekla je Kim. „Obično, u bolničkom okruženju, uzimaju krv od bebe dva puta dnevno, tako da dobiju samo dvije tačke podataka. Ovaj uređaj je neinvazivan način za praćenje koncentracije elektrolita kod beba u realnom vremenu.

Pametna cucla kontinuirano prati nivoe elektrolita

Metode za mjerenje nivoa elektrolita u pljuvački postoje, ali obično zahtjevaju uzorak pljuvačke koji se ubacuje u glomaznu opremu. Ovi istraživači su se okrenuli dudi kao načinu za dobijanje merenja u realnom vremenu koja ne zahtjevaju ručno uzorkovanje ili invazivno vađenje krvi.

Pametnoj cucli nije potrebna pumpa za kretanje pljuvačke, jer mikrofluidni kanali unutar nje prirodno uvlače pljuvačku kroz kapilarno djelovanje. Do sada su istraživači testirali uređaj na određenom broju novorođenčadi i otkrili da su mjerenja elektrolita koje pruža uporediva sa onima dobijenim korišćenjem konvencionalnih vađenja krvi.

(medgaget)

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.