Stanovnici male opštine Jezero, nedaleko od Mrkonjić Grada, sutra će biti u fokusu pažnje svjetske javnosti, jer Američka svemirska agencija lansira sondu „Persiverens“, koja treba da sleti na Mars, i to u krater Jezero, koji je ime dobio po toj maloj opštini u RS

 

Načelnica opštine Jezero Snežana Ružičić kaže da se već nekoliko mjeseci pripremaju za dan lansiranja rovera „Persiverens“ i ističe da je bila planirana velika manifestacija, ali da je morala da bude otkazana zbog virusa korona, prenose banjalučke „Nezavisne“.

Umjesto toga, biće organizovano onlajn praćenje lansiranja putem aplikacija i društvenih mreža.

Ružičićeva naglašava da pripreme traju još od kada joj je Erik Nelson, ambasador SAD u BiH, u Jezeru uručio zvaničan dopis NASA da je upravo krater Jezero na Marsu odabran kao lokacija na kojoj će rover „Persiverens“, nakon spuštanja na Mars, tražiti dokaze da na Marsu postoje mikroorganizmi, što bi potvrdilo da je ta planeta nekad bila nastanjena živim bićima i pogodna za ljudski život.

Ona kaže da će praćenje lansiranja, leta sonde i spuštanja u krater Jezero i naučne aktivnosti koje će uslijediti trajati nekoliko narednih godina.

Načelnica opštine Jezero ističe da su podršku dobili od Srđana Rajčevića, ministra za visoko obrazovanje i naučno-tehnološki razvoj RS, a da su uputili dopise univerzitetima u Banjaluci, Mostaru i Sarajevu da im se pridruže u promociji nauke među djecom i omladinom.

Na sajtu NASA istaknuto je da je to njihova najvažnija misija, a opština Jezero je na tom sajtu navedena u objašnjenju po čemu je krater na Marsu dobio ime.

Glavni inženjer misije Ken Ferli izjavio je da je srećan zbog toga što će krater Jezero biti početak budućeg naseljavanja Marsa i zbog činjenice da je dobio ime po jednoj maloj opštini.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.