Tehnološki mogul Elon Musk upozorio je na to da bi AI mogla da „nadvlada“ ljude u narednih pet godina

 

Ovo predviđanje Elon Musk-a predstavlja značajnu reviziju ranijih procjena tzv. „tehnološkog singulariteta“, odnosno trenutka kada vještačka inteligencija (AI) nadmašuje ljudsku i razvija se neshvatljivom brzinom.

Tehnološki stručnjak i futurista Ray Kurzweil procjenio je nedavno da se ovo neće desiti sve do 2045. godine, na osnovu eksponencijalnog napretka tehnologije, odnosno robotike, računara i pomaka u razvoju vještačke inteligencije. Vlasnik „Tesle“, izgleda, nije saglasan sa ovim.

„Mislim da veoma pametni ljude zanemaruju vještačku inteligenciju jer misle da računar nikada neće da bude pametan kao oni. Ovo je, naravno, lažna pretpostavka izazvana sujetom“ izjavio je Musk za Njujork tajms.

„Idemo ka situaciji u kojoj je AI znatno pametnija od ljudi i mislim da je će se to desiti za manje od pet godina. To ne znači da će za pet godina sve da ode dođavola, nego da će nam sve izgledati čudno i nestabilno“, dodao je.

(Independent)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.