PigeonBot je robot-ptica koju su naučnici kreirali tako da sadrži ptičje perje i koja se kao takva uspješno vinula u vazduh i spustila na zemlju

 

Naučnici su kreirali PigeonBot, biohibridni, leteći robot (robot-ptica) koji kombinuje propeler, trup i rep vještačke letjelice sa strukturom krila i stvarnim perjem goluba.

Dok avioni manevrišu tako što mijenjaju položaj krilnih elemenata, ptice mogu da promjene čitav oblik krila, a u zavisnosti od toga na koji način lete.

Upravo se na taj način povećava efikasnost krila, pa su naučnici poželjeli da ove elemente integrišu u leteće mašine.

PigeonBot je na kraju i poletio, pa se i uspešno spustio, što je veliki korak u evoluciji letelica.

Eksperti su zamislili letjelicu koja bi sadržala ptičje perje, gdje bi pilot mogao da svakim perom upravlja posebno.

Pravo ptičje krilo ipak funkcioniše prilično jednostavnije. Na osnovu toga su eksperti kreirali dva načina za upravljanje: ugao pod kojim se nalazi čitavo krilo, te ugao zgloba koje se nalazi na sredini krila.

PigeonBot bi tako trebalo da posluži kao inspiracija onima koji konstruišu letjelice, ali i onima koji proučavaju ptice, piše PC Press.

Tako bi, na primer, prirodnjački muzeji u budućnosti kao eksponate mogli da koriste leteće robote. Zahvaljujući tome ne bi bila povređena ni jedna ptica.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.