Kad je riječ o gedžetima na bazi izmjenjene ili proširene stvarnosti (AR – augmented reailty), uglavnom smo ih vidjeli kako dolaze u obliku pametnih naočala. Međutim, problem s takvim uređajima je taj što su veliki i ponekad malo glomazni, što ih čini nečim što ne biste htjeli stalno nositi.

Međutim, ljudi iz Mojo Vision mogli bi dati odgovor na taj problem jer je kompanija nedavno objavila da su stvorili kontaktna sočiva za proširenu stvarnost. To znači da se korisnici u budućnosti neće morati oslanjati na glomazne naočale za potrebe proširene stvarnosti kada mogu samo staviti AR kontaktna sočiva na oči.

Trenutno je iteracija ovih AR kontaktnih sočiva ožičena i treba je povezati s vanjskim baterijama. Ovo je bio prototip prikazan na CES-u. Međutim, kompanija očekuje da bi ova AR kontaktna sočiva u budućnosti mogala biti bežična, jer bi se izvor energije eventualno mogao integrisati u sočivo.

Kompanija također predviđa da se AR kontaktna sočiva mogu koristiti i u medicinske svrhe. Nejasno je kada će sočiva biti komercijalno lansirana jer još čekaju odobrenje FDA, ali za sada zvuči vrlo obećavajuće.

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.