Kriptovalute su obilježile prošlu godinu kad su ušle u investicioni mejnstrim ali, analitičari predviđaju da bi 2022. godina mogla biti još zanimljivija na tržištu kriptovaluta

 

Šta će nam donijeti 2022. godina na tržištima kriptovaluta? „Arcane Research“, kompanija za istraživanje blokčejna, izradila je desetine kripto-predviđanja za ovu godinu, a među njima ćemo da predstavimo pet najvažnijih.

 

Uska korelacija između bitkoina i indeksa S&P 500

 

Uprkos prijetnji globalnom ekonomskom oporavku zbog sve većeg broja slučajeva virusa korona, i bitkoin i S&P 500 ostvarili su impresivan rast u 2021. godini: bitkoin je skočio 66 odsto, a S&P 500 porastao je oko 27 odsto.

Međutim, s obzirom na to da se bitkoin sve više ponašao kao rizična imovina,
„Arcane Research“ predviđa da će dodatno pojačati značajna kretanja na berzi.

„Zato, ako tržište dionica nastavi da raste u 2022. godini, bitkoin će ga vjerovatno nadmašiti. Ali ako vidimo crvenu godinu za berzu, bitkoin će verovatno podbaciti“, predviđaju.

 

Iter će opet nadmašiti bitkoin

 

Iako je dugo figurirao kao druga violina, iter je daleko nadmašio bitkoin 2021. godine, uzletevši 418 odsto u poređenju sa „samo“ 66 odsto koliko je iznosio rast bitkoina, piše Markets insajder.

„Ovaj jaz u performansama je najveći uočen od 2015. kada je itirijum lansiran“, navode iz „Arcane Research“.

Među razlozima zbog kojih će iter nastaviti da nadmašuje u 2022. je porast obima prodaje NFT-a. Većina ovih tokena još uvek radi na itirijumovom blokčejnu.

 

Većina mim kovanica će da nestane

 

Investitori su vidjeli kako mim kovanice imaju ogromne oscilacije u 2021. Na primjer, šiba inu porastao je za nevjerovatnih 44.540.000 odsto prošle godine.

I skvid, kriptovaluta nazvana po popularnoj Netfliksovoj seriji „Skvid gejm“, skočila je za više od 75.000 odsto za manje od nedjelju dana, da bi ubrzo nestala.

„Ne možemo da analiziramo tržište 2021, a da ne spomenemo apsurdni mimkoin uzlet iz prošle godine“, analizira „Arcane Research“, dodajući da će fenomen biti upamćen kao „istorijski relikt apsurdnih vremena koja su vladala 2021.“

 

USD koin će prestići teter i postati najveći stejblkoin

 

Teter je već neko vrijeme na vrhu kao najveći stejblkoin po tržišnoj vrijednosti. Međutim, možda će se to u 2022. godini promijeniti, posebno s odlukom USD koina da se pridruži talasu pozajmljivanja.

„Inovativni proizvodi za kreditiranje koji isplaćuju visoke prinose za depozite stejblkoina prvenstveno su bili pokretači rasta stejblkoina“, navodi „Arcane Research“.

 

Bitkoin će ostati usko povezan s VIX-om

 

Dionička tržišta su prošle godine imala zvjezdani uspjeh, ali se jedan obrazac iskristalisao, prema „Arcane Research“:

„Strah na širokim finansijskim tržištima direktno je uticao na performanse bitkoina“.

Porast CBOE indeksa volatilnosti ili VIX (poznatiji kao indeks straha), pratio je rasprodaju bitkoina. „Arcane Research“ upozorio je da bi tržišni vjetrovi ove godine mogli imati implikacije na kratkoročnu putanju cijene bitkoina.

(Tportal)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.