Platforma za obučavanje developera CodingDojo, objavila koji je programski jezik najtraženiji, odnosno za koje programske jezike vlada najveća potražnja u ovoj godini

 

Najtraženiji programski jezik je Java i on se nalazi na prvom mjestu jer u 80.000 izlistanih oglasa za posao, koje je analizirao CodingDojo, vlada potražnja za onima koji barataju tim programskim jezikom.

Zašto je Java programski jezik najtraženiji uopšte ne bi trebalo da čudi jer se on koristi za Android aplikacije, računarske aplikacije, pametne televizore i još na dosta drugih platformi, sistema… Dakle, ovaj programski jezik je svestran, prisutan na mnogim platformama i samim time jako tražen.

Na drugom je mjestu Python sa oko 70.000 izlistanih oglasa. Taj programski jezik ima jednostavnu sintaksu, veoma je čitljiv i samim time početnicima idealan. Python u smislu programiranja može gotovo sve. S njim se radi na web aplikacijama, korisničkim interfejsima, analizi podataka, statistici… Zato je lako razumjeti toliku potražnju.

Na trećem je mjestu SQL, slijedi JavaScript, C++,C#, C, Go, Ruby i Assembly. Za sve njih vlada otprilike identična potražnja i svaki od njih ima svojih prednosti, ali na prva dva mjesta su programski jezici koje većina treba. Zato je bitno da oni koji se bave programiranjem znaju oba. Nije naodmet dodati tom znaju potentni Go, uvijek potreban JavaScript, ali i SQL.

Vremena su takva da se ponajviše traže oni koji znaju najviše. Zapravo, u tom smislu poslovni svijet funkcioniše kroz sve svoje grane, ali što se programiranja tiče, često se vodilo time da jedna osoba bude stručna za jedno, druga za drugo.

Sad je veoma potrebno da jedna osoba barata sa više jezika i bude prilagodljiva potrebama poslodavca. Uostalom, to se itekako isplati u finansijskom smislu.

Upravo zato su ovakve liste, analize i istraživanja od velikog značaja apsolutno svima koji su uključeni na tržištu.

(ICT Business)

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.