Xiaomi predstavio MIUI 12 kao zatvorena Beta za korisnike u Kini, a službeni izlazak finalne verzije zakazan je za jun ove godine

 

Xiaomi je danas u Kini oficijelno predstavio najnoviju verziju njihovog MIUI operativnog sistema. Najnovija verzija nosi naziv MIUI 12 i sa sobom donosi mnogo sitnih, ali korisnih promjena.

 

Dizajn

 

Xiaomi je po pitanju dizajna nastavio s “flat” temom, i dodatno su ispeglali ikone i aplikacije sistema koje se nisu prilagodile toj temi. Opet su se fokusirali na animacije koje su usporili u MIUI 11, a koje su u MIUI 12 opet ubrzali i dodatno modificirali za bolji osjećaj fluidnosti.

Iz kompanije su se pohvalili i sa Sensory Visual Design koji sada nudi jednostavan vizuelan prikaz bitnih podataka o telefonu kao što je dostupni prostor, potrošnja baterije itd.

Pokazali su odličnu animaciju za otključavanje ekrana koja prikazuje udaljenu planetu, a koji se nakon uspješnog skeniranja naglo približi. Planete su Zemlja i Mars, a Xiaomi ovu funkciju naziva Super Wallpapers.

 

Funkcije

 

Što se tiče funkcija tu je novi Dark Mode 2.0 koji prilagođava boju pozadine i izgled teksta za lakše gledanje i čitanje u noćnim uslovima.

Xiaomi je napokon ugradio standardne Android 10 gestove koje su se trebali da se pojave s Android 10 nadogradnjom na Xiaomi telefonima… ali nisu. Xiaomijevi gestovi su zapravo jako slični, ali im je nedostajalo klizanje po dnu za brzo prebacivanje između aplikacija što je vrlo korisno.

Odličan dodatak je što ćete npr. obaviještenje o novoj poruci sada moći da vratite u iskačućem prozoru, bez da izlazite iz trenutne aplikacije. Ovo ima na nekim MIUI 11 telefonima, ali je znatno dorađenije u MIUI 12.

 

Bezbjednost

 

Xiaomi nije zapostavio ni bezbjednost. Npr. Virtual ID security protocol onemogućiće sumnjivim aplikacijama pristup vitalnim informacijama o uređaju.

MIUI će takođe da prati koje aplikacije zloupotrebljavaju svoje dozvole, ili ih koriste više nego što bi trebali, a sistem će vas o tome redovno izvještavati. Vjerovatno je to slično kao kod Androida 10. Tamo sistem upozorava da neka aplikacija često koristi lokaciju u pozadini (pa to možete da ograničite).

To naravno već ima na Xiaomi telefonima s Androidom 10 pa će biti zanimljivo da se vidi kako to MIUI 12 odrađuje.

https://www.youtube.com/watch?v=08NDgtF32qI&feature=emb_logo

Mi Health aplikacija će da omogući praćenje spavanja bez ikakvih pametnih narukvica. Dovoljno je samo da se stavi pametni telefon ispod jastuka.

Ako slabije čujete AI calling će da raditi automatski transkript poziva, i da predloži i moguće odgovore. Gotovo je sigurno da ova funkcionalnost neće biti dostupna kod nas ali.. možemo uvijek da se nadamo.

MIUI 12 je od danas dostupan kao zatvorena Beta za korisnike u Kini, a službeni izlazak finalne verzije zakazan je za jun ove godine. Svjetska verzija će vjerojatno da uslijedi nešto kasnije.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.