Jedne stare patike dizajnirane za Apple prodate su za nevjerojatnu cifru a i mnogi drugi proizvodi ove kompanije su mete pojedinih kolekcionara

 

Stare patike dizajnirane isključivo za Apple radnike sredinom 90-tih godina prošlog vijeka nedavno su na aukciji dostigle cijenu od gotovo 10.000 dolara. One su u nizu rijetkih i ekskluzivnih proizvoda koji su u zadnje vrijeme ponuđeni na aukcijama.

Appleove majice su odavno na meti kolekcionara. U ’80-tim godinama dvadesetog vijeka kompanija je imala vlastitu radnju, zatvorenu za širu javnost, gdje su njeni radnici mogli da kupuju Apple brendiranu robu, među kojima su bile i majice s različitim logotipima i parolama.

Pojedine majice izrađivane su u vrlo malim serijama pa im je kolekcionarska vrijednost tim veća.

Jedan od najpoznatijih komada odjeće iz tog razdoblja bila je majica sa kapuljačom koju je Apple osoblje nosilo u vrijeme kad je prvi računar Mac predstavljen.

„Radim 90 sati sedmično i super mi je”, piše na majici.

U svom sjedištu u Cupertinu (Kalifornija) Apple ima trgovinu u kojoj široj javnosti prodaje brendiranu robu poput torbi za kupovinu i majica. Posebna odjeća mogla se nabaviti i tokom godišnjih konferencija namijenjenih razvojnim programerima Worldwide Developers.

Odjeća i obuća dostupne isključivo Appleovim radnicima ipak su i dalje najtraženija roba.

Ove malo iznošene patike iz ’90-tih godina prodate su za 9687 američkih dolara. Cijena je postignuta tokom aukcije sa ukupno 20 ponuda.

Sličan par patika, i to u boljem stanju, ponuđen na aukciji u 2017. godine, sa početnom cijenom od 15 hiljada američkih dolara nisu prodate.

Čekaju svog srećnog vlasnika..

(IT mixer)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.