Policija u Dubaiju jedna je od nasavremenijih i najopremljenijih na svijetu, pa je vrlo vjerovatno da je jedino sredstvo koje u svom arsenalu nemaju – leteći motocikl.

Međutim, i na tom planu se već radi. Iako je leteći motocikl, takozvani hoverbajk, još uvijek u fazi istraživanja, viđen je kao jedno od prevoznih sredstava koje će u budućnost imati veću ulogu i širu primjenu, čim se riješe svi aspekti bezbjednosti koji uz njega idu.

Jednu takvu letjelicu proizvodi ruska firma Hoversurf, koja je još 2018. godine policiji u Dubaiju prodala konceptualni model svog letećeg motocikl Hoverbike S3. Iako su „leteći policajci Dubaija“ završili obuku upravljanja i letenja ruskim „hoverociklom“ i naučili vertikalno uzlijetanje i slijetanje uz pomoć automatike, ipak se u svemu tome dogodi da negdje „zapne“, o čemu svjedoči i video iz priloga.

Inače, Hoverbike S3 je konstruisan od ugljeničnih vlakana, pokreću ga četiri motora snage od po 33kW i namijenjen je letenju na visinama do 5 metara. U stanju je da postigne brzinu od 96 km/h, dok mu baterija kapaciteta 12,3kWh omogućava autonomiju leta od oko 40 minuta. „Civilna“ varijanta se može kupiti po cijeni od 150.000 dolara, prenosi „Telegraf.rs“.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.