Rudarenje Bitkoina sada zahtijeva veću snagu neko ikad prije, a poteškoće u rudarenju dostigle najviši nivo svih vremena nakon najnovije rekalibracije

 

Poteškoće u rudarenju Bitkoina koje se kreće u skladu s promjenama ukupnog hashrate-a, sada su porasle na 23,1 milijardu. To je znatan skok od oko 6%. Ovo je drugo najveće povećanje težine rudarenja od početka godina, a peti put u posljednjih šest perioda kalibracije.

Za neupućene, povećanje poteškoća rudarenja Bitkoina možda zvuči kontraproduktivno. Međutim, mehanizam igra važnu ulogu u regulaciji mreže, osiguravajući da se blokovi određuju stabilnom brzinom i čineći mrežu otpornijom na napad.

Težina rudarenja automatski se ponovno kalibrira nakon obrađenih blokova iz 2016. godine. To se događa otprilike svake dvije nedjelje. Konzistentnost s kojom se ove godine težina rudarenja povećala odraz je trenutne jake konkurencije među rudarima.

S porastom cijene Bitkoina posljednjih mjeseci došlo je do povećanog interesa za rudarenje, koje je sada unosnije nego ikad. U martu su Bitkoin rudari ostvarili rekordnih 1,5 milijardi dolara prihoda, što je porast od 373% u odnosu na septembar prošle godine.

Kako se rudarske operacije povećavaju, u nastojanju da se iskoristi porast vrijednosti Bitkoina, tako poteškoće u rudarenju rastu.

Prema navodima Whit Gibbs-a, izvršnog direktora rudarske kompanije Compass, značajno povećanje težine rudarenja može se pripisati velikom broju novih ASIC strojeva koji se pojavljuju online.

Mnogi će trljati ruke zbog vjerojatnog daljnjeg rasta cijene Bitkoina. Međutim, povećanje poteškoća rudarenja neće učiniti ništa za ublažavanje zabrinutosti zbog uticaja Bitkoina na okolinu. S više računarske snage potrebne za rudarenje kriptovaluta, ipak će biti potrebno više energije usmjeriti u mrežu koja već troši više energije od mnogih zemalja.

(Tech Radar)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.