Naučnici uspjeli da naprave premaz koji u sat vremena nakon nanošenja na površinu ubija čak 99.9% virusa

 

Naučnici sa američkog univerziteta Virginia Tech smatraju da su pronašli rješenje za dezinfekciju: površinski premaz koji ubija koronavirus u roku od samo sat vremena.

„Teza je da kad virus sa kapljicama padne na neku tvrdu površinu, on u tom trenutku nije aktivan“, objašnjava glavni autor studije Vilijam Daker, profesor hemijskog inženjerstva, koji je, uz još dvojicu kolega, učestvovao na ovom projektu.

Tim blisko sarađuje sa Leom Punom, profesorom hongkonške škole javnog zdravlja. Pun je poznat po svom istraživanju virusa SARS-CoV-1, odgovornog za epidemiju SARS-a 2003. i 2004. godine.

Dakerova ekipa uspjela je da napravi premaz koji u sat vremena nakon nanošenja na površinu. Bila ta površina staklena, od nerđajućeg čelika ili nekih drugih materijala, ubija čak 99.9% virusa. Takođe, efikasan je i nakon što nedjelju dana stoji u vodi.

„Jedan sat najkraće je razdoblje koje smo do sada testirali, a sad ispitujemo djelovanje u još kraćem vremenu“, rekao je Daker. Istraživači se nadaju da će njihov premaz djelovati već nakon nekoliko minuta.

Istražuje se mogućnost masovne proizvodnje ovog premaza, a on se ne ljušti čak ni kad ga zarežete skalpelom, i uništava viruse i nakon višestrukog izlaganja.

(Tportal)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.