Kompanija iz Vankuvera „Sanctuary AI“ predstavila je ono što opisuje kao prvi komercijalno dostupan robot opšte namjene te vrste: radnu mašinu od 2,2 metra pod nazivom „Phoenix“, koju pokreće napredni AI softverski sistem pod nazivom „Carbon“

 

Kompanija „Sanctuary“ AI kaže da je „Phoenix“ prvi humanoidni robot opšte namjene na svijetu koji pokreće „Carbon“, pionirski i jedinstveni sistem kontrole vještačke inteligencije dizajniran da pruži Phoenix-u inteligenciju nalik čovjeku i omogući mu da obavlja širok spektar zadataka za rešavanje radnih izazova. utiče na mnoge organizacije danas.

„Mi smo dizajnirali Phoenix da bude najbogatiji i fizički najsposobniji humanoid ikada napravljen i da omogućimo Carbonovoj brzo rastućoj inteligenciji da izvrši najširi mogući skup radnih zadataka“, rekao je Džordi Rouz, suosnivač i izvršni direktor.

Kompanija vidi budućnost u kojoj su roboti opšte namjene sveprisutni kao i automobili, pomažući ljudima da urade posao koji treba da urade, u slučajevima kada jednostavno nema dovoljno ljudi da obave posao.

 

Spretne ruke Phoenix-a

 

Kompanija posebno ističe svoje robotske ruke, za koje kaže da su vodeće u industriji sa povećanim stepenom slobode (ukupno 20), koje su uporedive sa spretnošću ljudske ruke i omogućavaju finu manipulaciju sopstvenom haptičkom tehnologijom koja imitira čulo dodira, kao što možete videti dole u videu.

Što se tiče Carbon vještačke inteligencije koja ga pokreće, kažu da integriše moderne tehnologije vještačke inteligencije za prevođenje prirodnog jezika u akciju u stvarnom svijetu, omogućavajući Phoenix da razmišlja i djeluje kako bi izvršio zadatke kao osoba, razmišljajući simbolički i logički kombinovano sa modernim velikim lingvističkim modelima ( LLM), koristi duboko učenje i učenje uz podršku.

Ono što Sanctuari AI izdvaja od drugih u industriji je njegov doslovni pristup opšte namjene i naglasak na stvaranju tehnologije koja može da obavlja fizički posao kao osoba.

„Da bi bio opšta svrha, robot mora da bude u stanju da izvrši skoro svaki radni zadatak, kao što biste očekivali da osoba radi, u radnom okruženju“ , rekao je Rouz.

„Iako je lako fiksirati se na fizičke aspekte robota, naše mišljenje je da je robot samo alat za pravu zvijezdu emisije, što je u našem slučaju naš sopstveni AI kontrolni sistem Carbon“ , dodao je on.

 

Tržište robota izazov

 

Šire tržište robota opšte namjene suočava se sa izazovima, uključujući trajanje baterije, troškove proizvodnje i javno prihvatanje robota koji rade u njihovoj sredini, kao što je detaljno navedeno u izvještaju Goldman Sachs-a iz novembra 2022.

Istraživači Goldman Sachs-a su konzervativno procijenili da će postojati globalno tržište od 6 milijardi dolara za humanoidne robote u sljedećih 10 do 15 godina, ali kažu da bi taj broj mogao dostići čak 154 milijarde dolara do 2035. u „scenariju plavog neba“. u kojoj su svi ti izazovi potpuno savladani.

Sanctuary, formalno poznat kao „Sanctuary Cognitive Systems Corp.“, pokrenuli su 2018. godine bivši osnivači kompanije za kvantno računarstvo „D-Wave“, kompanije za AI robotiku „Kindred“ i neprofitne istraživačke i razvojne organizacije „Creative Destruction Lab“.

Njegov tim uključuje veterane kompanija kao što su „Amazon“, „HP“, „IBM“, „Microsoft“ i „Samsung“.

Kompaniju podržavaju investitori uključujući „Verizon Ventures“, „Workday Ventures“, „Bell“, „Evok Innovations“, „Magna“ i „SE Health“. Doprinos kanadske vlade od 30 miliona kanadskih dolara prošle godine doveo je do ukupnog finansiranja kompanije na više od 100 miliona kanadskih dolara.

 

Jaka konkurencija

 

Konkurenti su im „Boston Dynamics“, poznat po svojim bočnim demonstracijama agilnih humanoidnih robota; i „Agility Robotics“ , kompanija sa sjedištem u Corvallisu, Ore., koju podržavaju „Amazon“ i drugi, koja proizvodi humanoidne skladišne ​​robote.

Rouz je takođe naveo još jednu tačku diferencijacije: Sanctuary ne pokušava da zamijeni postojeće robote ili mašine u tradicionalnom sektoru automatizacije. Umjesto toga, nastoji da primijene robote koji mogu neometano da rade zajedno s kupcima i ljudskim radnicima, sa osjećajem inteligencije o fizičkom svijetu.

„Sva svojstva mozga, ljudskog i drugih, proizilaze iz centralnog pojma da je organ pokreta“, rekao je Rouz. „Tako da je naša teza oduvijek bila da ako želite da izgradite istinski inteligentan softverski sistem, to mora biti kontrolni sistem robota.

Uvođenje u maloprodaju je ključni fokus, nudeći široku paletu zadataka za robota, uključujući čišćenje, obnavljanje polica, istovar kamiona za dostavu, rad na blagajni i davanje kupcima detaljnih informacija o proizvodima u trgovini.

Sanctuary je pokazao neke od zadataka u ovom videu svog robota prethodne generacije.

„Carbon“ sistem dobija redovna ažuriranja softvera kako bi fino podesio svoje performanse.

Rouz je odbio da otkrije planiranu mapu puta Sanctuary-ja ili očekivani broj implementacije Phoenixa, ali je rekao da će to biti uporedivo s pristupom koji je zauzeo, na primjer, proizvođač električnih vozila koji predstavlja novi superautomobil.

(IT mixer)