Prije nego što Google krene da briše neaktivne naloge, korisnici će da dobiju upozorenje o mogućem gubitku fajlova, fotografija, videa i drugih podataka

 

Google je danas objavio da će početi da briše neaktivne naloge. U tu grupu spadaju nalozi koji su neaktivni najmanje dvije godine. Zato, ako imate Google naloge koji niste koristili neko vrijeme, ali želite da ga zadržite, trebalo bi opet da se ponovo prijavite.

Google to predstavlja kao potez za poboljšanje privatnosti, ali se može zaključiti i kao mjeru smanjenja troškova za oslobađanje prostora za skladištenje na Google-ovim serverima.

U toku ove godine, svako ko ima nalog koji je neaktivan dvije godine dobiće email sa upozorenjem da će biti deaktiviran ako se ne prijavi u roku od 60 dana. Nakon deaktivacije, imaćete mogućnost još 60 dana da se prijavite prije nego što ga kompanija trajno izbriše. Dakle, ukupno, to je otprilike četiri mjeseca obavještenja da biste oporavili svoj nalog, što zvuči dovoljno razumno. Google kaže da će najranije početi da briše naloge decembra 2023. godine.

Email upozorenja bit će poslan na račun koji se briše, kao i na sve one koji služe kao sigurnosna mjera. Deaktivacija i brisanje će se primijeniti na sve za šta koristite taj nalog, uključujući Gmail, Drive, Docs, YouTube, Google Photos, Meet and Calendar. To se odnosi samo na lične naloge, tako da će e-pošta na poslu ili u školi biti pošteđena odbacivanja.

Iako je kompanija navela da iza ovog poteza štednje („Želimo da uštedimo novac“) stoje bezbjednosne mjere, u izjavi ima i malo istine. Stari nalozi, pored neažuriranih lozinki, u velikom broju slučajeva nemaju ni aktivan sustav provjere u dva stupnja. To ih, navodi Engadget, čini vrlo pogodnima za krađu.