Evo šta smo do sada saznali o Snapdragon 8 Gen 3, koje uključuju i potvrđene informacije o Snapdragon X75 5G modemu

 

Za sada nemamo zvanični datum koji potvrđuje dolazak novog čipseta, ali Qualcomm je uspostavio prilično redovan raspored izdavanja u proteklih nekoliko godina, tako da postoji velika vjerovatnoća da će Snapdragon 8 Gen 3 biti objavljen u novembru ili decembru 2023. godine.

„Nismo saznali mnogo u pogledu specifikacija ili bilo kakvih definitivnih poboljšanja na kojima Qualcomm radi, ali jednu stvar znamo sasvim sigurno, a to je da će novi procesor biti baziran na 3nm procesu, tvrde iz Tech Advisor-a.

Samsung je bio prvi koji je postigao ovu veličinu, ali u početku je objavljeno da je uspio vratiti prinos od samo 20% po wafer-u, što očigledno nije efikasno i rezultovalo bi povećanjem cijena za procesore. Qualcomm je sada navodno preselio proizvodnju na tajvanskog proizvođača TSMC, koji je uspio da ostvari mnogo veći povrat od 75-80%.

Dakle, šta će donijeti 3nm proces zbog čega vrijedi sve ove muke? Pa, novi proces bi trebalo da donese poboljšane performanse, plus značajno poboljšanje energetske efikasnosti od 35%, uz očigledne prednosti u trajanju baterije.

Glasine koje su se pojavile u aprilu, o kojima je pisao i IT mixer bacilo je potencijalno svjetlo na neke specifičnosti komponenti čipseta. Tvrde da će 8 Gen 3 imati jedno osnovno Cortex-X4 CPU jezgro na maksimalnoj brzini od 3,7 GHz, sačinjeno od pet jezgara za performanse i dva manja jezgra za efikasnost.

Poređenja radi, Cortex-X3 bi mogao raditi na 3,2 GHz u 8 Gen 2, iako bi Samsung specifična verzija u S23 seriji mogla da radi do 3,36 GHz.

 

Adreno 750 GPU

 

Takođe kaže se da će čip, sa brojem modela SM8650, imati Adreno 750 GPU. Digital Chat Station navodi da će se Snapdragon 8 Gen 3 držati 4nm procesa, a ne prelaska na 3nm, kako se priča.

Očekivanja su da TSMC nastavi proizvodnju čipova, prelazeći sa N4 na N4P proizvodni proces, koji je i dalje 4 nm tehnologija, ali sa blagim porastom efikasnosti. N4P smanjuje složenost procesa i poboljšava proizvodni ciklus čipa smanjenjem broja slojeva, tako da je N4P bolji od N4, a jeftiniji od N3 u smislu troškova i proizvodnog kapaciteta. Adreno 750 će imati 27% bolje performanse u odnosu na svog prethodnika.

Čini se da će čipset uključivati ​​podršku za novu „Snapdragon Satellite“ tehnologiju koju je „Qualcomm“ najavio na „CES 2023“, omogućavajući hitnu komunikaciju bez normalnog mobilnog signala – i na kraju čak i osnovnu dvosmjernu razmjenu poruka. Ovo je zapravo već uključeno u 8 Gen 2 i stavljeno je na raspolaganje proizvođačima za uključivanje u nove telefone, tako da se čini sigurnim da će se pojaviti i u sljedećoj generaciji.

 

Preliminarni rezultati na testu

 

Preliminarni rezultati koji su procurili pokazuju impresivan rezultat od 1,6 miliona poena na AnTuTu benchmark testu, ukazujući na sveobuhvatno bolje performanse od približno 20% u poređenju sa Snapdragon 8 Gen 2, koji je postigao 1,33 miliona poena.

Pored toga, performanse Snapdragon 8 Gen 3 su takođe bile izvanredne na GFX 3.1 testu, sa oko 280 fps, što je znatno bolje od 220 fps koliko je postigao Snapdragon 8 Gen 2.

 

Snapdragon X75 5G modem

 

Veliki trag za satelitsku povezanost koja dolazi kao standard na 8 Gen 3 – iako daleko od potvrđene – je zvanična najava Snapdragona X75, najnovijeg Qualcomm-ovog 5G modema.

Najavljen u februaru 2023. godine, X75 je najnovija komponenta 5G modema sljedeće generacije koju Qualcomm najavljuje u ovo doba godine prije svojih vodećih čipseta. X70 je lansiran u februaru 2022. i završio je u Snapdragon 8 Gen 2 čipsetu u novembru, nagovještavajući da će X75 proći put u 8 Gen 3.

Qualcomm kaže da je X75 prvi na svijetu 5G Advanced-ready modem-RF sistem. Prevedeno, njegov primopredajnik može pojedinačno upravljati mmWave i sub-6 opsegom 5G, pripremajući ga za evoluciju 5G mreža koje koriste obje frekvencije.

Kompanija tvrdi da ovaj dizajn može da rezultuje značajnim troškovima i uštedama energije, što su obje stvari koje proizvođači pametnih telefona žele da iskoriste.

X75 također navodno dodaje 2,5x bržu AI obradu u odnosu na X70 i ima dual SIM dual aktivnu tehnologiju koja omogućava dvije istovremene 5G veze za prenos podataka.

(IT mixer)