Yandex je objavio da je implementirao sopstvenu verziju AI chatbot-a u ovaj popularni ruski pretraživač pod imenom YandexGPT ili skraćeno YaGPT​.

Yandex je implemetirao spostvenu verziju ChatGPT-a, u svog virtuelnog asistenta pod nazivom Alice, odnosno Alisa.

Prema navodima iz saopštenja kompanije, četbot je još u fazi testiranja.

U trenutnoj fazi razvoja, može da piše određene tipove dokumentacije i poslovnih pisama, kao i da predlaže ideje za aktivnosti, poput putovanja.

Pošto se radi o analognom ChatGPT-u, YandexGPT radi na sličan način. Nakon pokretanja aplikacije unutar asistenta, ispred vas se pojavljuje prozor za ćaskanje u koji možete ubaciti svoje zahtjeve. Međutim, IT mixer saznaje da postoji još jedna karakteristika Yandex neuronskih mreža: YandexGPT prihvata zahtjeve ne samo u pisanom obliku, već i glasom.

Za treniranje YaGPT koristio se veći obim tekstova na ruskom jeziku iz različitih izvora, kao što su novosti, članci, blogovi, društvene mreže i drugi. Neuroset je analizirao strukturu, logiku i emocionalno bojenje tekstova, da bi naučio oponašati različite stilove i tonalitet riječi. Osim toga, neuroset će učiti nove činjenice i događaje, osnovati kontekst i znanja svijeta.

YaGPT je trenutno više servis za odgovaranje na pitanja ili osmišljavanje nečega, a ne pravi pomoćnik profesionalcima. Zapravo, o tome govori i sama Alice.

Yandex planira da proširi mogućnosti YandexGPT-a budućnosti, kako bi obezbjedio da chatbot razumije kontekst onoga šta se od njega traži da uradi.

(IT mixer)