Ovih dana je kompanija Rakuten, poznata prije svega što je odlučila sponzorski promovisati neke klubove u Evropi, napravila jedan važan iskorak– predstavili su smartfon Rakuten Mini čije su dimenzije ekrana u totalnoj suprotnosti od svih današnjih pametnih uređaja

 

Ne tako davno imali smo jedan sličan pokušaj kompanije TLC koje je tržištu predstavila maleni Palm Phone čije su dimenzije ekrana iznosile samo 3.3 inča i bile su u totalnoj suprotnosti od današnjih trendova piše PC Chip. Ovog puta, sličan potez povukao je i Rakuten koji se tržištu predstavio s pametnim telefonom Rakuten Mini.

Može li Rakuten Mini uređaj biti konkurentan na tržištu i hoće li uspješno stići do željenih korisnika – vidjećemo već za koji mjesec.

Što se tiče samog uređaja, Rakuten Mini ima ekran veličine 3.6 inča koji donosi rezoluciju od 1280 x 720 piksela. Samo za poređenje, većina današnjih pametnih telefona ima ekrane koji su dimenzijama preko 6 inča. Možemo slobodno da kažemo da Rakuten Mini ima gotovo upola manji zaslon od popularnih uređaja.

U središtu uređaja nalazi se Snapdragon 439 čipset koji radi uz pomoć 3 GB radne memorije. Korisnici za skladištenje podataka na raspolaganju imaju 32 GB memorije.

Uređaj je opremljen s glavnom 16 MP kamerom na zadnjoj strani, dok se s prednje strane nalazi 5MP kamera.

Baterija uređaja ima kapacitet 1250 mAh što je vrlo malo za današnje standardne. Valja naglasiti da uređaj ima puno manji ekran pa je samim tim i potrošnja energije znatno manja.

Kada već pričamo o veličini, valja istaknuti da su dimenzije uređaja svega 106 x 53 x 8 milimetara, a težina svega 79 grama.

Uređaj podržava 4G LTE mrežu, povezivanje putem WiFi-ja, a tu je i eSIM. Rakuten Mini radi na operativnom sistemu Android 90 Pie.

Cijena uređaja Rakuten Mini u Japanu iznosi oko 200 dolara, a hoće li se uspjeti da se prošiti na tržištu – pokazaće vrijeme.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.