U Mozaik Event Centru svečano je proslavljen završetak strateškog projekta Hrvatski znanstveni-obrazovni oblak (HR-ZOO), te puštena u rad nova generacija HR-ZOO nacionalne e-infrastrukture i predstavljen je „Supek“ najjači superkompjuter u Republici Hrvatskoj, saopštio je Sveučilišni računarski centar (SRCE)

 

Novi superkomjuter „Supek“ je, kao i nova e-infrastruktura, namijenjen naučnoj zajednici. Cilj cijelog poduhvata je olakšavanje rada stručnjacima u visokom obrazovanju te omogućavanje izvođenja složenih kompjuterskih operacija u čim kraćem vremenu.

Superkomjuter Supek je nazvan po Akademiku Ivanu Supeku, profesoru teorijske fizike. Supek je bio rektor Sveučilišta u Zagrebu u trenutku osnivania Srca 1971. godine, te je potpisao Odluku o osnivaniu Sveučilišnog računskog centra.

Servis je izgrađena na dva resursa, od kojih je prvi računarski resurs visokih performansi (engl. High performance computing, HPC) i namijenjena je izvođenju korisničkih aplikacija s vrlo visokim zahtjevima za performansama i kapacitetom različitih računarskih resursa, procesorskih jezgra, ubrzivača poput grafičkih procesora, radne memorije, spremišta te mrežne povezanosti.

Ovaj resurs je ujedno i prvi petaskalarni računar u Hrvatskoj, superkompjuter „Supek“, a realizovan je HPE Cray tehnologijom sa ukupno 8384 procesorska jezgra i 81 grafičkim procesorom, sa 32 TB radne memorije, koja obezbijeđuje snagu od 1,25 PFLOPS.

Nalazi se u prostoru novoizgrađenog data centra na Naoučno-obrazovnom kampusu Borongaj Univerziteta u Zagrebu, a naučnicima pruža vrhunsko kompjutersko okruženje i osigurava izvođenje istraživanja koje je nemoguće da uraditi standardna računarska oprema.

 

Napredno računanje

 

Drugi resurs na kojem je izgrađena usluga Napredno računanje je resurs za napredno računanje u oblaku Vrančić koji je namijenjen naučnicima i istraživačima koji trebaju prilagodljiv, ‘elastičan’ i svestran računalni resurs, sposoban da zadovolji najraznovrsnije zahtjeve iz različitih naučnih područja.

Zato je ovaj resurs nazvan po najsvestranijem i najznačajnijem hrvatskom konstruktoru i pronalazaču Faustu Vrančiću. Omogućava pokretanje virtuelnih servera sa namjenskim procesorima, velikom količinom radne memorije ili grafičkim procesorima optimizovanim za aplikacije iz različitih naučnih oblasti. Pomoću resursa ‘Vrančić’ korisnici mogu da pokreću više kopija svog softvera istovremeno na više različitih računara. Ono što je nekada trajalo nedeljama na jednom računaru, sada je potrebno samo nekoliko sati na novom resursu.

 

Virtuelni data centri

 

Dok su servis ‘Napredno računanje’ i resursi na kojima se zasnivaju ‘Supek’ i ‘Vrančić’ namijenjeni pojedincima, servis Virtuelni data centri namenjen je institucijama iz akademske i naučne zajednice. Usluga virtuelnog centra podataka nudi mogućnosti tradicionalnog centra podataka, ali koristi virtuelne resurse umjesto fizičkih. Pruža institucijama mogućnost postavljanja dodatnih infrastrukturnih resursa prema svojim potrebama bez potrebe za kupovinom, podešavanjem, konfigurisanjem i održavanjem fizičkih uređaja. Na ovaj način institucije koriste prednosti fleksibilnosti, skalabilnosti i uštede računarstva u oblaku.

Resurs na kome se zasniva ova služba nosi ime Andrije Štampara, koji je u svom radu promovisao multidisciplinarni pristup i pridavao veliki značaj informisanju i obrazovanju cjelokupnog društva. Resurs za virtuelne data centre Štampar u potpunosti odgovara ovim vrijednostima jer je široko dostupan, omogućava unapređenje poslovanja javnih institucija, unapređuje upravljanje računarskim resursima i omogućava bolju realizaciju obrazovnih aktivnosti institucija iz sistem visokog obrazovanja.

Servis virtuelnih data centara predstavlja značajan funkcionalni, tehnološki i resursni skok i dizajniran je da omogući izvršavanje 1800 redundantnih virtuelnih servera sa 10 PB prostora na disku.

Korisniku pruža različite funkcionalnosti kao što su veći broj različitih nivoa automatizacije sistema prema njegovim potrebama i kompetencijama, jednostavan pristup korišćenjem AAI identiteta, biranje unapred definisanih radnji iz ponuđenog kataloga (npr. kreiranje unaprijed instaliranih virtuelnih mašina, konfigurisanje sistem skladištenja objekata i sl.) i izvještavanje.

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.