Predstavljen zvanični trejler dokumentarnog filma „Nuclear Now“ o nuklearnoj energiji trostrukog dobitnika Oskara Olivera Stouna, koji možete pogledati na kraju teksta

 

Dokumentarni film oskarovca Olivera Stouna o budućnosti nuklearne energije „Vrijeme atoma“ („Nuclear Now“) pojaviće se krajem aprila, a biće dostupan na platformama za striming od maja.

Film koji je Stoun napisao sa profesorom dr. Džošua S. Goldštajn je zasnovan na knjizi Svijetla budućnost („A Bright Future“) iz 2019. godine, koja zagovara nuklearnu energiju kao vitalno energetsko rješenje u suočavanju sa klimatskim promjenama. Stoun je iskoristio pristup nuklearnoj industriji bez presedana u Francuskoj, Rusiji i Sjedinjenim Državama kako bi istražio mogućnost da globalna zajednica prevaziđe izazove klimatskih promjena i energetskog siromaštva kako bi dostigla svjetliju budućnost kroz snagu nuklearne energije.

Režiser i stručnjaci intervjuisani u filmu tvrde da su ugalj i gas prijetnja planeti, a da nuklearna energija može da spasi čovječanstvo.

„Više ljudi umire zbog uglja u roku od samo nekoliko nedjelja, nego za sve vrijeme korišćenja nuklearna energije“, kaže jedan od stručnjaka u objavljenom trejleru.

Stoun je u izjavi za Deadline rekao da su nas „klimatske promjene brutalno natjerale da pogledamo na novi način na koji proizvodimo energiju kao globalna zajednica. Dugo se smatrala opasnom u popularnoj kulturi, nuklearna energija je u stvari stotine puta sigurnija od fosilnih goriva, a nesreće su izuzetno rijetke.

„Ovo je, po mom mišljenju, najveća priča našeg vremena“, nastavio je režišer, razgovarajući o ljudskom luku od siromaštva do prosperiteta i njegovom ovladavanju naukom da prevaziđe modernu potražnju za sve više energije.

Dokumentarni film „Nuclear Now“ će se u američkim bioskopima premijerno prikazati 28. aprila.

(IT mixer)

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.