Bombarder B-52H lansirao je hipersoničnu raketu AGM-183 ARRW na svom drugom „All-Up-Round“ testu kod obale južne Kalifornije, saopštile su 24. marta vazdušne snage

 

Američki ministar vazduhoplovstva Frenk Kendal priznao je da obećavajuća hipersonična raketa vazdušnog baziranja AGM-183 ARRW nije prošla na testiranju.

Ispitivanja hipersonične rakete rađena su 13. marta, kada je raketa AGM-183 ARRW lansirana sa strateškog bombardera B-52H kod obale Kalifornije, što je predstavljalo drugo lansiranje operativnog prototipa ARRW i fokusirao se na performanse oružja. Cilj je bio da se procijene „od kraja do kraja performanse” – od nošenja do lansiranja, pojačanog paljenja, odvajanja omotača i hipersoničnog klizanja tijela do udara.

AGM-183 ARRW je perspektivna raketa kompanije Lokid Martin izgrađena na principu hipersonične jedrilice. Vjeruje se da je upravo to oružje koje je predsjednik Donald Tramp nazvao „Super Duper projektil“ tokom konferencije za novinare 15. maja 2020.

Teoretski se vjeruje da će hipersonična raketa AGM-183 ARRW moći da postigne brzinu od 20 maha (oko 24.000 km/h), barem DARPA Falcon HTV-2 test platforme, na osnovu kojih se razvija ova raketa, teoretski treba da ubrza do ove brzine. Brzina od 6,5-8 maha, odnosno 8.000-10.000 km/h, izgleda realnije.

Operativni domet AGM-183 ARRW je 1.600 km. Moguće platforme su bombarderi B-1B, B-52, najnoviji B-21 i višenamjenski lovac F-15E. U isto vrijeme, svaki B-1B bombarder teoretski može da nosi do 31 AGM-183 ARRW jedinicu u unutrašnjim oružnim prostorima i na vanjskim pilonima.

 

Test ispunio nekoliko ciljeva

 

„Test je ispunio nekoliko ciljeva“, rekli su iz vazdušnih snaga, a inženjeri i testeri ARRW tima prikupljaju podatke za dalju analizu. Vazduhoplovstvo je odbilo da pruži više detalja, pozivajući se na operativnu bezbjednost. Formulacija se razlikuje od službene izjave objavljene u decembru nakon prvog lansiranja operativnog ARRW prototipa, u kojoj se kaže da su „svi ciljevi ispunjeni“ na testu 9. decembra.

AGM-183 ARRW

Džej Pitman, potpredsjednik Lokid Martin projektila i kontrole vatre za vazdušnu dominaciju i udarno oružje, rekao je novinarima na „AFA Warfare Symposium-u“ 7. marta da „vjerujemo da smo spremni da krenemo… i da podržimo proizvodnju ako se donese ta odluka.“ Pitman je rekao da je Lokid Martin pokazao Vazduhoplovnim snagama da može proizvesti ARRW u velikim količinama sa potencijalom da napravi desetine i desetine takvih na godišnjem nivou. Lokid Martin je uspostavio pogon za proizvodnju hipersoničnih proizvoda u Kortlandu, Ala i radi na nekoliko hipersoničnih programa za Ratno vazduhoplovstvo, vojsku i mornaricu.

“Iza kulisa radimo ono što bi svaki razvojni program uradio,” rekao je Pitman. “Prolazimo kroz kvalifikaciono testiranje naših podsistema. Prolazimo kroz formalne revizije spremnosti proizvodnje s timom američke vlade.” Pitman je dodao da je 26 od 27 tih recenzija završeno.

Hipersonična raketa vazduh-zemlja AGM-183 ARRW treba da „omogući SAD da drže fiksne, visoko vrijedne, vremenski osjetljive mete pod rizikom u spornim okruženjima“, saopštile su vazduhoplovne snage.

Navodno, ovo je posljednji test AGM-183 ARRW, ako sve bude po planu, serijska proizvodnja prvih američkih hipersoničnih projektila počeće 2024. godine.

Danas nekoliko zemalja razvija hipersonično oružje, sredstva protiv kojih još ne postoji odbrana. Rusija je najviše napredovala sa raketama Kh-47M2 Kinžal i 3M22 Cirkon. Od 2019. godine vojska NR Kine u svom arsenalu ima hipersoničnu zemaljsku raketu DF-ZF, iako se ne zna tačan broj takvih raketa u službi. Razvoj hipersoničnog oružja takođe se odvija u Australiji, Sjevernoj Koreji, Francuskoj i Japanu.

(IT mixer)

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.