CD Projekt Red pojačava svoje napore na The Witcher 4, poznatom u razvojnim krugovima kao Polaris, najavljujući impresivan tim od 403 osobe posvećene projektu. Cilj zajedničkog izvršnog direktora Adama Badowskog da uključi „oko 400“ talenata u nadolazeću verziju Witchera je ispunjen, što signalizira da ova grupa čini otprilike dvije trećine ukupne radne snage kompanije. Zajednički izvršni direktor Michal Nowakowski, u diskusijama koje je izvijestio VGC, ukazao je na to da ovaj robusni sastav tima postavlja pozornicu za fazu produkcije igre koja će početi kasnije tokom godine.

Razmišljajući o ranim razvojnim fazama Polarisa, Nowakowski je otkrio početni tim od samo 17, s tim da je većina resursa CD Projekt Reda zatim preusmjerena na druge poduhvate nakon objavljivanja proširenja Phantom Liberty za Cyberpunk 2077. Trenutno, Cyberpunk 2077 ima tim za podršku od 17, dok druge projekte unutar kompanije, odnosno Orion, Sirius i Hadar, pokreću timovi od 47, 37 i 20, respektivno. Od kraja februara 2024. godine, CD Projekt Red se može pohvaliti raznolikim portfeljem projekata u kojima radi ukupno 627 programera.

Polaris ne samo da označava četvrti glavni nastavak serije The Witcher, već i početak nove trilogije, obećavajući fanovima novi narativni luk. Uz to, prva igra u seriji bi trebala dobiti modernu preobrazbu, s ciljem poboljšanja igre i uklanjanja elemenata koji nisu dobro ostarjeli. Ovo dolazi nakon organizacijskog restrukturiranja unutar CD Projekt Reda, čiji je cilj podsticanje bolje komunikacije i sposobnosti agilnog odgovora tokom procesa razvoja igara.

 

The Witcher 4: Nova vizija izvan svojih prethodnika

 

 

Kako se jača očekivanje za The Witcher 4, CD Projekt Red želi naglasiti da će igra stvoriti vlastiti identitet umjesto da se vraća na korake The Witcher 3. Tokom posljednjeg finansijskog brifinga kompanije, zajednički izvršni direktor Michał Nowakowski naglasio je poduhvat u neistraženu teritoriju, tvrdeći da će nova igra uvesti revolucionarne karakteristike različite od svojih prethodnika.

Baveći se inherentnim rizicima inovacija, Nowakowski je podvukao posvećenost tima pomeranju okvira istražujući oblasti koje serija ranije nije dotakla. Ova ambicija, kako je istakao, uključuje integraciju novih elemenata igre i mehanike koja će razlikovati The Witcher 4 od njegovih prethodnika.

Uprkos upitima, Nowakowski je ostao tajan u vezi vremenskog okvira izlaska igre, navodeći strateški tajming takvih najava kao dio šire marketinške strategije. Međutim, on je ponovo potvrdio da je The Witcher 4, koji je još u fazi predprodukcije, trenutno najnapredniji projekat koji se razvija u CD Projekt Redu, s punom proizvodnjom koja bi trebala početi u drugoj polovini 2024.

Osim The Witchera 4, portfolio CD Projekt Reda se širi, s projektima koji uključuju nastavak Cyberpunk 2077, rimejk originalnog Witchera, potpuno novi IP pod kodnim imenom Hadar i dodatni Witcher naslov iz The Molasses Flood u pripremi.

(IT mixer)