Nadzvučni probni dron kompanije Venus Aerospace uspješno je završio svoj inauguracijski let

 

Nadzvučni dron opremljen je pogonskim sistemom rotirajućih detonacionih raketnih motora (RDRE). Bespilotna letjelica Venus Aerospace-a dužine 2,5 m i težine od 150 kg, avionom je doveden na visinu od 3.600 metara, ispušten i ubrzan do najveće brzine od 0,9 maha, leteći 16 km.

Pokrenuo ga je monopropelantni motor sa vodonik peroksidom pri 80% potiska kako ne bi premašio 1 mah, jer će pogonski sistem RDRE preuzeti kasnije prototipove kako bi mu pomogao da probije zvučnu barijeru.

Tim je samo želio da uspješno demonstrira svoje kontrole leta, stabilnost, telemetriju, jednu nogu vrhunskog pogonskog sistema sa rotirajućim detonacionim raketnim motorom (RDRE), zemaljske operacije i lansiranje iz vazduha.

„Korišćenje platforme koja se lansira iz vazduha i konfiguracije rakete sa krilima omogućava nam da jeftino i brzo dostignemo minimalno održivo testiranje našeg RDRE kao hipersoničnog motora. Tim je radio profesionalno i ima obilje podataka za sljedeći let“, kaže CTO i koosnivač Venus Aerospace-a Andrev Duglebi, najavljujući sljedeći hipersonični let.

Venus Aerospace sa sjedištem u Hjustonu u Teksasu je startap vazduhoplovna kompanija fokusirana na inženjering budućnosti hipersoničnih letova. Stručni tim doktora nauka, raketnih naučnika i inženjera koji se suočavaju sa najvećim izazovima u vazduhoplovstvu pri brzini od 9 maha, Venus omogućava jednosatni globalni transport da poveže svijet i učini ga bezbjednijim.

(IT mixer)