Dvije strane su odbile da podijele troškove kupovine, ali su obje jasno stavile do znanja da Yahoo preuzima tehnologiju Artifact-a, a ne njegov tim

 

Yahoo je objavio da je kupio Artifact, aplikaciju za prikupljanje vijesti koju su kreirali suosnivači Instagrama Kevin Sajstrom i Majk Kriger. Artifact, aplikacija, će nestati kada se akvizicija završi. Ali osnovna tehnologija Artifact-a za kategorizaciju, kuriranje i personalizaciju sadržaja uskoro će se početi pojavljivati ​​na Yahoo News — a na kraju i na drugim Yahoo platformama.

Aplikacija Artifact je lansirana u januaru 2023. godine, a otprilike godinu dana kasnije, Sajstrom i Kriger su objavili da će se ugasiti. „Izgradili smo nešto što voli osnovna grupa korisnika, ali smo zaključili da tržišna prilika nije dovoljno velika da bi opravdala nastavak ulaganja na ovaj način“, napisao je tada Sajstrom u blogu.

U godini nakon lansiranja i koja je prethodila njegovom nestanku, Artifact je dobio mnoge nove funkcije uključujući AI sažetke članaka, funkciju objavljivanja nalik na Twitter-u i mogućnost da se korisnicima omogući komentarisanje i označavanje članaka kao mamac za klikove. Ali neke od ovih funkcija zahtijevale su dosta moderacije – nešto s čime se tim od osam osoba aplikacije nije mogao nositi.

Algoritam vještačke inteligencije preporučuje vijesti i druge članke korisnicima na osnovu njihovih interesovanja i prethodnih navika čitanja. Iako je ovo bio moćan alat koji je pronašao publiku vatrenih obožavatelja, aplikacija nikada nije naišla na široku privlačnost.

“Yahoo je bio jedan od prvih koji je spojio ljudsko i algoritamsko kuriranje vijesti. Od tada, krajolik mašinskog učenja i personalizacije dramatično se promijenio i Artifact je inovirao najbolju tehnologiju u klasi kako bi zadovoljio trenutke. Artifact je postao omiljeni proizvod i oduševljeni smo što možemo nastaviti da razvijamo tu tehnologiju i nastavljamo našu misiju da postanemo pouzdani vodič za digitalne informacije i najbolji kustos koji povezuje ljude sa sadržajem koji im je najvažniji.” rekla je Kat Davns Molder, SVP i generalni direktor Yahoo News-a, u izjavi za novinare.

Suosnivači Instagrama su izgradili moćan i koristan alat za preporuku vijesti čitaocima – ali nikada nisu uspjeli da ga dosegnu. Yahoo ima stotine miliona čitalaca – ali bi mogao iskoristiti dozu tehnološkog napredovanja da ga odvoji od svih drugih internet agregatora vijesti. I tako, dvije strane udružuju snage: Yahoo preuzima Artifact,

(IT mixer)