Prototip XB-1 američke kompanije Boom Supersonic, umanjeni razvojni primjerak budućeg nadzvučnog putničkog aviona Overture ima za cilj da testira dizajn i tehnologije razvijene za nadzvučne avione nove generacije

 

Prototip XB-1 je obavio pokusni let 22. marta u vazdušnoj i svemirskoj bazi Mojave, smještenoj u istoimenoj pustinji u Kaliforniji. XB-1 se vinuo samo oko 2,1 kilometar u visinu, letio 12 minuta, postigavši pritom najvišu brzinu od 440 km/h. To je bio značajan korak u razvoju nove letjelice, koja će biti i prvi nadzvučni avion u istoriji, razvijen u potpunosti nezavisno, privatnim novcem.

Prototip XB-1 je napravljen od kompozitnih materijala, sa naprednom avionikom i aerodinamikom, i ima onu vrstu pogona koji će konačnu letjelicu dovesti do nadzvučnih brzina.

Sve ove tehnologije biće testirane upravo na takvim prototipovima prije početka proizvodnje aviona u punoj veličini.

Kao i Koncord, ili NASA-in  X-59 Quest, Overture će pilotima ponuditi samo ograničeno vidno polje. Boom Supersonic razvija digitalni sistem koji će pilotima dati pogled na ono što inače ne vide iz kabine (npr. pistu) pomoću tehnologije proširene stvarnosti, bez potrebe za, na primjer, pokretnim nosom kao u Konkordu.

 

Komercijalni nadzvučni mlaznjak

 

U Boom Supersonic-u, imaju za cilj da njihov Overture, završeni komercijalni nadzvučni mlaznjak, poleti do kraja decenije. Do sada već imaju 130 porudžbina za njega od avio-kompanija kao što su Amerikan Erlajns, Junajted Erlajns i Japan Erlajns.

U planu je izgradnja mlaznog aviona koji će moći da preveze između 64 i 80 putnika brzinom do 1,7 maha, u zavisnosti od konfiguracije kabine. Pri tome, njegovi motori će raditi na do 100% održivog avionskog goriva.

Osim što leti brže od zvuka, avion bi trebalo da bude i 100 odsto neutralan prema životnoj sredini, jer ne ispušta emisije ugljen-dioksida u atmosferu. Međutim, ovaj prototip je samo početak priče koju ova kompanija pokušava da razvije.

Njihov cilj je da razviju tehnologiju koja bi omogućila serijsku proizvodnju ekološkog i bezbjednog nadzvučnog aviona koji bi, na primer, putovao od Njujorka do Londona za oko tri i po sata, što je otprilike upola manje nego ranije.