Kompanija OpenAI planira značajan korak u razvoju humanoidnih robota putem saradnje sa Figure AI, tvrtkom koja radi na narednoj generaciji AI modela za robote. Ova saradnja ima za cilj poboljšanje mogućnosti robota korišćenjem istraživanja i modela razvijenih od strane OpenAI. Figure AI se fokusira na omogućavanje robotima korišćenje govora u izražavanju razuma i obradi podataka.

Figure AI takođe ima podršku od strane velikih tehnoloških kompanija poput Microsoft-a, NVIDIA-e i Amazon-a, što dodatno ukazuje na značaj i potencijal ovog projekta.

OpenAI jasno izražava svoje uvjerenje u sposobnost robota da transformišu budućnost poslova i investirala je značajan iznos novca (23,5 miliona dolara) prošle godine u robotiku i startap 1X Technologies.

Piter Velinder iz OpenAI ističe da su oduševljeni napretkom Figure-a i raduju se zajedničkom radu na istraživanju mogućnosti koje humanoidni roboti mogu pružiti u svakodnevnom životu.

Figure AI predstavlja svog robota pod imenom Figure-01, koji se navodi da može pružati podršku u oblastima proizvodnje, logistike, skladištenja i maloprodaje. Nedavno je objavljen i video u kojem Figure-01 demonstrira svoje sposobnosti rukovanja aparatom za pravljenje kafe, naglašavajući da je veštačka inteligencija sve naučila posmatrajući ljude u istoj aktivnosti.