Plaćanje preko Apple App Store platforme se zaustavlja jer Netflix ne želi da nastavi da plaća Apple-u smanjenje od 15 posto i naknade za pretplatu

 

Netflix pretplatnici koji i dalje plaćaju svoje mjesečne naknade putem Apple App Store sistema kupovine unutar aplikacija uskoro će morati da dodaju novi način plaćanja kako bi njihovi računi ostali aktivni.

Iako je Netflix prestao da dozvoljava korisnicima da se pretplate na njegovu uslugu striminga na iOS uređajima još 2018. godine , omogućio je korisnicima koji su već bili pretplaćeni na taj način da nastave da koriste kupovinu u aplikaciji za plaćanje. Plaćanje preko Apple-ove platforme će se, međutim, zaustaviti, jer Netflix ne želi da nastavi da plaća Apple-u smanjenje od 15 posto te naknade za pretplatu.

Ovo je uslijedilo nakon procesa koji je postepeno implementiran od 2018. godine, a koji je sprečavao nove pretplatnike i pretplatnike koji se vraćaju da koriste ovaj način plaćanja. Međutim, postojeći pretplatnici koji su se u to vrijeme odlučili za naplatu App Store-a, mogli su da je nastave.

Nove informacije sugerišu da se ovakva praksa približila kraju, a Netflix je počeo da obavještava korisnike koji trenutno koriste naplatu u App Store-u da moraju da ažuriraju svoje informacije o plaćanju kako bi održali tu uslugu bez prekida.

Na promjenu ukazuje i Netflix-ova stranica za podršku. Potpunim odbacivanjem naplate sa App Store, Netflix eliminiše potrebu sa kompaniji iz Kupertina plaća provizuju za ostvarene pretplate.

Tačan broj pojedinaca koji još uvijek koriste ovu metodu nije poznat, ali se vjerovatno radi o relativno maloj grupi korisnika.

Netflix ulaže napore da pojednostavi svoje operacije i potencijalno ponudi pretplatnicima direktnije iskustvo plaćanja.

Netflix je pojasnio da promjene utiču na članove osnovnog plana u nekim zemljama, uključujući SAD i Kanadu, i da ne utiču na sve korisnike Netflix-a.