Najnovije istraživanje o navikama korišćenja Darknet-a (tamna strana weba) pokazuje da u tome prednjači Sjeverna Amerika, ali ni Evropa ne zaostaje mnogo

 

Darknet, „tamna strana weba“, odnosno anonimizovana Tor mreža osmišljena je kako bi se promet na njoj učinio sigurnijim, kriptovanim te otežao praćenje korisnika.

Na Darknet pristupa se putem preglednika Tor. Iako je javnosti najpoznatiji po ilegalnim aktivnostima koje se putem njega dogovaraju, kao što su prodaja oružja, droga ili ukradenih kreditnih kartica, „tamna strana weba“ je i mjesto na kojem se može sasvim legalno surfati, pa čak i pristupati Facebooku.

Podaci iz istraživanja koje je objavila kuća PreciseSecurity.com pokazuju da je oko jedne trećine korisnika Interneta u svijetu u proteklih godinu dana barem jednom posjetilo neku od stranica na Tor mreži.

Njih 26% u Sjevernoj Americi to čini svakodnevno, što je jedan od najzanimljivijih rezultata ovog istraživanja.

 

Zaštita privatnosti i anonimnost su glavni motivi

 

Na području Evrope Darknetom se svakodnevno koristi 17% ispitanika. 11% Evropljana kaže kako se na tamni web spaja jednom sedmično.

Značajan udio čestih korisnika Darkneta zabilježen je i u Latinskoj Americi te BRICS zemljama (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južnoafrička Republika).

Pročitajte još: Njemačka policija otkrila u bunkeru serverski centar Darkenta

Oko polovine ispitanika u cijelo svijetu izjavilo je kako se ne spaja na Darknet, jednostavno iz razloga što ne znaju kako da to učine. 45% ljudi reklo je da za Darknetom nemaju potrebe.

Oni, pak, koji se spajaju na Darknet kao glavni su razlog za to najčešće istakli želju za anonimnim surfanjem.

Osim toga, među vodeće motivatore za skrivanje na tamnom webu korisnici navode pristup sadržajima koji im nisu dostupni u njihovim zemljama, zaštitu vlastite privatnosti od internetskih kompanija i vlada, te zaobilaženje cenzura.

(Bug)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.